Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmälasiliikkeet tekevät bisnestä turhilla silmänpohjakuvauksilla

Sairaiden tutkiminen ja hoitaminen eivät riitä bisneksen pyörittämiseen ja myynnin kasvattamiseen. Niinpä on käytävä terveiden kimppuun, kirjoittaa dosentti Markku Myllykangas.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Monikansalliset silmälasiliikkeet houkuttelevat ihmisiä optikon ”ainutlaatuisilla laitteilla” tekemään ”kokonaisvaltaiseen silmänpohjakuvaukseen” silmien hyvinvoinnista huolehtimiseksi. Kuvauksen yhteydessä voi saada näöntarkastuksen kaupan päälle.

Mainonta antaa virheellisesti ymmärtää, että silmänpohjakuvaus olisi silmän terveystarkastus. Kaikkia silmäsairauksia ei voi kuitenkaan sulkea pois pelkällä silmänpohjakuvauksella.

Silmänpohjakuvaus maksaa noin 30 euroa. Suomessa niitä on tehtailtu noin 700 000.

Kuten muuallakin niin sanotussa yksityisessä terveydenhuollossa, pelkästään sairaiden tutkiminen ja hoitaminen eivät riitä bisneksen pyörittämiseen ja myynnin kasvattamiseen. Niinpä on käytävä terveiden kimppuun. Tässä tapauksessa silmälasiliikkeet ovat hoksanneet oivan markkinaraon ja rahastavat erityisesti vanhuksia.

Ihmisille luodaan harhakuva, että mitä enemmän tutkimuksia, sen parempi. Tutkimusten lisääminen ei välttämättä tuo lisää terveyttä. Usein käy juuri päinvastoin.

Tutkimusten ja hoitojen pitäisi aina perustua lääketieteelliseen tarveharkintaan. Silmänpohjakuvauksissa on kyse maksullisesta, suuntaamattomasta seulonnasta, jonka kustannusvaikuttavuudesta ei ole näyttöä.

Kuten seulontatutkimuksia yleensäkin, silmänpohjakuvauksia tulisi arvioida niiden järkevän kohdistumisen, menetelmän sairauksien löytämisen herkkyyden ja tarkkuuden sekä lopullisten terveyshyötyjen valossa. Tällaista selvitystä ei ole tehty. Toiminta on verrattavissa oireettomien miesten villinä rehottavaan eturauhassyöpäseulontaan, jonka vaikuttavuus on kyseenalainen.

Käytännössä optikot erottelevat, mitkä tapaukset vaativat jatkoselvittelyä ja mitkä eivät. Lain mukaan vain lääkärit voivat tehdä diagnooseja. Suomessa optikkojen koulutus sisältää vain muutaman opintoviikon silmäsairauksista. Koulutus tähtää lähinnä lasinmääräykseen, ei diagnostiikkaan. Silmälääkäreillä kuuden vuoden lääkärikoulutusta seuraa viiden vuoden silmälääkärikoulutus.

Lääkäreiden ja muun terveydenhuoltohenkilöstön työnjako on aina ollut muutoksessa. Lääkäreiden tehtäviä on jatkuvasti siirretty muulle hoitohenkilöstölle, mutta se on aina edellyttänyt riittävää koulutusta.

Optikoiden tekemien silmänpohjakuvausten tarkkuus on huono, ja ne tuottavat runsaasti vääriä jatkoselvittelytapauksia. Vääristä epäilyistä aiheutuu tarpeettomia jatkotutkimuksia, jotka tuovat yhteiskunnalle lisäkuluja ilman terveyshyötyjä. Turhat lisäselvitykset kuormittavat erikoissairaanhoitoa ja aiheuttavat tutkittaville turhaa huolta.

Myös silmälääkäreillä on peiliin katsomisen paikka. Liian monet silmälääkärit toimivat helpon rahan perässä bisnespuolella. Erikoissairaanhoidossa on jatkuva pula silmälääkäreistä.

Markku Myllykangas

dosentti, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat