Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielen sukupuolittuneisuudella on yhteiskunnallista merkitystä

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi mies-sana voi hahmottua kielenkäyttäjille epämääräisempänä kuin hän-pronomini, kirjoittaa filosofian maisteri (väit.) Mila Engelberg.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ville Leppänen ja Tommi Alho kommentoivat (HS.fi 23.6.) Nyt.fi-jutussa (16.6.) esiin tuotua väitöskirjaani sekä sen edustamaa kielen ja sukupuolen kielitieteellistä tutkimusta. He eivät osoita tuntevansa kumpaakaan.

Kommentaattorit viittaavat kielen ja ajattelun suhteeseen ja kysyvät, vaikuttavatko esimerkiksi englannin he/she tai saksan kieliopillinen suku ”yhteiskunnan sukupuolirakenteisiin ja tasa-arvokäsitykseen”. Heidän mukaansa ”kielentutkijoiden vastaus on selvä: eivät vaikuta”.

Kielentutkimus tuo kylläkin toisenlaisia vastauksia. Esimerkiksi Friederike Braunin ja kollegoiden julkaisut tai Gender across languages -teossarja lähteineen hyödyttäisivät Leppästä ja Alhoa. Relevanttia kirjallisuutta löytyisi myös väitöskirjasta, joka perustuu osatutkimuksiin yli 1 200 suomenkielisen vastaajan kanssa.

Kirjoittajat väittävät, että miestä tarkoittavista sanoista kehittyneet epämääräiset pronominit – joita on eri kielissä – ovat epämaskuliinisia. He eivät mainitse tutkimusevidenssiä pronominien sukupuolineutraalista tulkintatavasta.

Esimerkiksi saksan ja ruotsin man-pronomineihin kohdistettu maskuliinisuuden kritiikki kertoo, että kaikki eivät tulkitse niitä neutraaleiksi. Osatutkimus pronominin tavoin käytetystä mies-sanasta toi esiin muun muassa, että mies-sana voi hahmottua kielenkäyttäjille epämääräisempänä kuin hän-pronomini.

Kirjoittajille on jäänyt epäselväksi myös, mitä yleistävistä maskuliini-ilmaisuista, esimerkiksi lakimies tai veljeillä, on väitetty ja mitä ei. Yleistäviä maskuliini-ilmaisuja käsitelleen osatutkimuksen päätuloshan oli, että lakimies-ilmaisut tulkitaan miehisemmiksi kuin juristi-tyyppiset vastineet. Tällä kuten monilla muillakin väitöskirjan tuloksilla on yhteiskunnallista merkitystä.

Mila Engelberg

filosofian maisteri (väit.)

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat