Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyysturva kuuluu myös osuuskuntatyöläisille

Lain ja sen tulkinnan pitäisi tähdätä itsensä työllistäjien – kuten muidenkin yrittäjien – sosiaaliturvan parantamiseen eikä epävarmuuden lisäämiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan ja ammattiliitto Erton työttömyyskassan työttömyysturvaa ja takaisinperintää koskevat päätökset havainnollistavat, millaisessa ristitulessa eri alojen itsensä työllistäjät elävät. Lautakunta totesi julkisuutta saaneessa tapauksessa, että työosuuskunnan palveluksessa tehty työ on yrittäjätyötä, joka ei kerrytä työssäoloehtoa. Työttömyyskassa puolestaan päätti periä maksetut päivärahat takaisin. Päätöksestä on valitettu.

Vakiintuneissa työsuhteissa olevien on vaikea ymmärtää, millainen kontrolli ja todistusvelvollisuus työosuuskuntien jäseniin kohdistuu.

Ihmisten järjestäytyminen osuuskuntiin on reaktio työelämän epävarmuuden lisääntymiseen. Lainsäädäntö ei ole pysynyt silpputyön lisääntymisen ja työelämän prekarisoitumisen vauhdissa, vaan se perustuu yhä vanhanaikaiseen jaotteluun yrittäjiin ja palkansaajiin.

Lain ja sen tulkinnan pitäisikin tähdätä itsensä työllistäjien – kuten muidenkin yrittäjien – sosiaaliturvan parantamiseen eikä epävarmuuden lisäämiseen.

Muutoksenhakulautakunnan heikosti perusteltu ratkaisu osoittaa, että työttömyysturvalain soveltamisohjeet ovat epäselvät. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet tuleekin uusia nopeasti ja saattaa yhtenäisiksi työ- ja elinkeinoministeriön ohjeiden kanssa, jotta työosuuskuntien jäsenten yhdenvertaisuus toteutuu.

Myös ammattiliitoissa on alettu osoittaa ilahduttavasti kiinnostusta itsensä työllistäjien asemaan ja sosiaaliturvaan. Nyt tarvitaan liittojen ja keskusjärjestöjen vaikuttamista, jotta lakia sovelletaan oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti. Osuuskuntatyöläinen on työttömyysturvansa ansainnut siinä missä muutkin.

Niko Peltokangas

puheenjohtaja, Yleinen Lehtimiesliitto

SAK:n edustajiston jäsen

Eliisa Alatalo

hallituksen jäsen, Yleinen Lehtimiesliitto

SAK:n hallituksen yleisvarajäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat