Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka kertoisi EU-asioista kansalaisille?

Yritin innokkaasti saada johtoa ymmärtämään, että sosiaalisen median avulla pääsemme lähelle tavallista kansalaista. Ei kiinnostanut, ei sitten vähääkään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työskentelin valtioneuvoston EU-sihteeristössä avustavissa tehtävissä yli kymmenen vuoden ajan. Vuosien mittaan olen joutunut puolustamaan EU:n toimintaa EU-kriittisille kansanmiehille ja -naisille. Yleisin väittämä on ollut se, että valta on siirtynyt Brysseliin ja meitä viedään kuin pässiä narussa suoraan teurastamolle.

Kuinka vähän tavallinen kansalainen todella tietää Euroopan unionista!

Hämmästys on ollut suuri, kun olen kertonut, että kaikkiin käsiteltäviin asioihin pyydetään myös Suomen kanta ja myös meitä siis kuullaan. Direktiivit eivät ole ”Brysselin” keksintöä vaan myös meidän omien virkamiestemme aikaansaannosta.

EU on ”lakimiehen unelma”, sisäpiirissä sanotaan. Niin paljon lainsäädäntöä siihen liittyy. Lainvalmistelua, sanojen ja lauseiden viilausta ja kompromissien tekoa.

Kaikilta toimijoilta on kuitenkin unohtunut tavallisten kansalaisten informointi EU-asioissa. Populistit pääsevät niskan päälle silloin, kun oikeaa tietoa ei ole eikä sitä anneta. Huhut leviävät ja uskomukset oletetaan tosiksi.

Ulkoasiainministeriö järjestää kapulakielisiä seminaareja eri kaupungeissa. Niissä istuvat usein ne asiantuntijat, jotka muutoinkin tietävät asiasisällöistä. Sinitähtisiä ilmapalloja jaetaan ja hyristään tyytyväisyyttä mission saavuttamisesta.

Kuka kertoisi tavalliselle tallaajalle EU-asioista? Tiedätkö sinä, kuinka EU toimii? Pitääkö sinunkin googlata, mikä EU on? Antaako haku kattavan vastauksen?

Työtehtäviini kuului avoimista EU-työpaikoista kertominen verkkosivuilla. Laajensin tehtävää siten, että perustin Twitter- ja Facebook-tilit. Seuraajina oli tuhansittain kiinnostuneita. Yritin innokkaasti saada EU-asioiden johtoa ymmärtämään, että nyt olemme päässeet lähelle tavallista kansalaista ja voimme tiedottaa muistakin ajankohtaisista asioista paremmin. Ei kiinnostanut, ei sitten vähääkään. Kaikki on EU:n virallisilla nettisivuilla, sanottiin.

Virkamiesten suhteisiin EU-komissioon, Suomen EU-edustustoon – siis Brysselin suuntaan – panostetaan kyllä erityisen huolellisesti. Tavallinen kansalainen ei tähän ryhmittymään kuulu, eikä hänen tietämyksestään tarvitse kenenkään huolehtia.

Niinpä perustamani tilit lopetettiin eikä avoimista työtehtävistä informoi enää kukaan. Säästösyyt pakottivat tämän toiminnan lopettamiseen samaan aikaan, kun EU-sihteeristölle palkattiin jopa oma suurlähettiläs. Kelpaa eliitin porskuttaa, ja populismi sen kuin kasvaa.

Lisa Leinonen

valtioneuvoston EU-sihteeristön entinen hallinnollinen avustaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat