Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eroa ei tule ratkaista huutoäänestyksellä

Nyt olisi syytä odottaa maltillisesti, mitä Britannian parlamentti päättää. Oma arvioni on, että Britannia pysyy EU:n jäsenenä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eroamisesta EU:sta päättää parlamentti, ei kansa. Kansan vaikutus legalisoituu vasta parlamenttivaaleissa.

Suomen kielen – kuten ruotsinkin – kansanäänestys-sana on harhaanjohtava, ikään kuin siinä olisi kysymys eduskunnan tai kunnanvaltuuston päätöksenteosta.

Paremmin ymmärrämme kansanäänestyksen englannin kielen sanasta referendum. Sen takana on verbi refer: vedota kansaan, kysyä kansan mielipidettä. Referendum on siis dialogia päättäjien ja kansalaisten välillä. Jotta keskustelu olisi aitoa, kansalle on tarjottava kaikki asiaa koskeva informaatio sekä puolesta että vastaan puhuvista seikoista.

Valitettavasti referendum on maailmalla saanut mitä villeimpiä muotoja, kuten HS kertoi (”Huutoäänestys vai kansan tahto”, HS 29.6.). Suomessa osa perussuomalaisista näyttää jo villiintyneen.

EU:hun liittymistä on kysyttävä omalta kansalta. Mutta ero (exit) on niin merkittävä, että siitä on parlamentin päätettävä mieluiten kaksilla valtiopäivillä, kuten Suomessa perustuslain muutokset tavallisesti tehdään.

Britannian ero (brexit) EU:sta on suuruusluokaltaan ja vaikeudeltaan niin iso asia, että sitä ei pidä ratkaista huutoäänestyksellä. Siinä on kysymys myös muiden Euroopan maiden kansalaisten intresseistä, puhumattakaan laajemmin pakolaisten asemasta. Sen lisäksi se voi johtaa jopa Skotlannin eroon emämaastaan.

Toisaalta Britannian referendum vaikuttaa myönteisesti EU:n toimintaan erityisesti kansalaisia koskevissa asioissa. Normitehtailu saa jo riittää. Ikävää on myös seurata, millaista sanasotaa komissiossa käydään Britanniaa vastaan. Sitä voisi kutsua peräti ala-arvoiseksi.

Nyt olisi syytä odottaa maltillisesti, mitä Britannian parlamentti päättää. Tätä toivoi myös Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk). Oma arvioni on, että Britannia pysyy EU:n jäsenenä.

Aulis Pöyhönen

yhteiskuntatieteiden maisteri,

oikeustieteen kandidaatti

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat