Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisää luottamusta eläkejärjestelmään

Jos ihmiset haluavat tulevaisuudessa ohjata sijoituksia omien arvojensa tai oman näkemyksensä mukaan, päätösvallan mukana tulee siirtyä myös riski.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Meillä on hyvin hoidettu ja vahva eläkejärjestelmä. Kuitenkin vain vähemmistö uskoo saavansa luvatun eläkkeen. Monet pitävät eläkejärjestelmää mustana laatikkona ja epäilevät hallinnon tehokkuutta, järjestelmän reiluutta ja sijoitusten järkevyyttä.

Mitä me voimme eläkeyhtiöinä tehdä? Voimme parantaa tehokkuutta ja lisätä avoimuutta sekä viestiä paremmin työkyvyttömyyden varalle rakennetusta turvasta ja siihen liittyvästä arvokkaasta työstä. Emme ole pelkkiä sijoittajia. Voimme myös viestiä ja mahdollisesti osallistaa sijoitusten osalta muitakin kuin yhtiöiden hallinnossa toimivia, jotta ymmärrys lisääntyisi.

Tämän lähtökohdan ja nämä kolme asiaa kävin läpi Helsingin Sanomien toimittajan kanssa (HS Talous 28.6.). Mistään eläke-eduista tinkimisestä, niiden heikentämisestä tai lupausten pettämisestä ei ollut kyse.

Jos ihmiset haluavat tulevaisuudessa ohjata sijoituksia omien arvojensa tai oman näkemyksensä mukaan, päätösvallan mukana tulee siirtyä myös riski. Ruotsin järjestelmässä osa päätösvallasta ja riskistä on siirretty.

Osa haluaisi ohjata sijoituksia ja tehdä valintoja, kuten ”ei veroparatiisisijoituksia” tai ”lisää sijoituksia Suomeen”. Useimmat varmaankin uskoisivat varansa ammattilaisten hoitoon ilman eri ohjeita.

Uskon, että osittainen valinnanvapaus voisi rakentaa luottamusta myös nykyiselle järjestelmällemme ja ihmiset tuntisivat järjestelmän enemmän omakseen, vaikka täydestä etuusperusteisuudesta luovuttaisiin.

Myös luomuruoalle ja tuulivoimasähkölle naurettiin jokunen vuosi sitten.

Stefan Björkman

Eteran toimitusjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat