Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasviksiin painottuva hyvä ruoka ei lihota

Kiellot ja kontrolloinnit eivät tuo pysyvää ratkaisua painonhallintaongelmiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi (HS Torstai 30.6.) epäilevänsä, että liian hyvä ruoka on syynä väestöä vaivaavaan lihavuusepidemiaan. Olemme saman ammattikunnan edustajina asiasta täysin vastakkaista mieltä.

Partasen esittelemät jäykät ja rajoittuneet syömismallit antavat suorastaan häiriintyneen kuvan siitä, mitä terveyttä ja painonhallintaa tukevan hyvän syömisen kuuluisi olla.

Hyvän ruoan määritelmä jää jutusta epäselväksi. Meille hyvä ruoka merkitsee satokauden mukaisia päivittäisiä ruokavalintoja, herkullisia, kasvisvoittoisia annoksia, joista nautitaan – mielellään yhteisessä ruokapöydässä. Tällaista vahvasti kasvisvoittoista ruokaa on myös todella vaikea syödä liian paljon, vaikka sitä ottaisi lisää.

Pitäisi myös muistaa, että usein liikasyöminen on oire jostain muusta, ei varsinainen ongelma. Turvallisuuden tunteen tai lohdun hakeminen ruoasta ja alkoholipitoisista juomista on todella yleistä. Hyvän ruoan välttely on siten vain laastari, kun todellisuudessa pitäisi kysyä, miksi on tarve hakea lohtua, palkintoa tai turvaa ruoasta.

Ruoasta saa ja tulee nauttia. Kiellot ja kontrolloinnit eivät tuo pysyvää ratkaisua painonhallintaongelmiin.

Katri Mikkilä

Jyväskylä

Leena Putkonen

Helsinki

laillistettuja ravitsemusterapeutteja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat