Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteen pääsykokeita tarvitaan

Lääketieteellisten alojen pääsykoetta kehitetään vastaamaan ajan haasteisiin ja tasaamaan valmennuskurssien varakkaammille antamaa kiistatonta etua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marjukka Liiten liitti (HS Merkintöjä 21.6.) mielenkiintoisella tavalla erikoissairaanhoidossa huonoksi kokemansa käytöksen lääketieteellisten alojen pääsykokeeseen, vieläpä tämänkeväisen kokeen sisältöön. Mikä olisi se keino, jolla saataisiin seulottua ne kultahiput, jotka suoriutuvat lääkärikoulutuksesta ja osaavat asettaa sanansa oikein työssään kohtaamansa potilaan edessä?

Lääketiede tukeutuu voimakkaasti luonnontieteisiin. Opiskelijoiltamme edellytetään putkimaisen osaamisen sijaan mahdollisimman laaja-alaista luonnontieteellistä yleissivistystä – siis sitä, minkä Liiten sivuuttaa ”nippelitietona”. Koulutamme lääkäreitä myös muihin tehtäviin kuin vain potilastyöhön, esimerkiksi tutkimukseen ja hallintoon. Saman pääsykokeen avulla valitaan opiskelijat myös hammas- ja eläinlääketieteen aloille.

Suosituimmilla aloilla lukion päästötodistus ja ylioppilaskirjoitukset eivät riitä poimimaan sitä kymmenesosaa hakijoista, joka paitsi kykenee myös jaksaa opiskella. Suomessa jokseenkin kaikki opiskelunsa aloittavat myös valmistuvat. Ruotsissa, jossa yleensä pääsee opiskelemaan ilman pääsykokeita, suuri määrä lääketieteen opiskelijoita keskeyttää opintonsa.

Lääketieteellisten alojen pääsykoetta kehitetään vastaamaan ajan haasteisiin ja tasaamaan valmennuskurssien varakkaammille antamaa kiistatonta etua. Hakijoiden haastattelua ei harkita huonoksi todetun kustannus–hyöty-suhteen vuoksi, olihan meillä koko maassa 7 000 hakijaa lääkärinopintoihin. Lähitulevaisuuden suurin haaste on korkeakoulujen väliseen yhteisvalintaan siirtyminen.

Valintakokeet antavat vielä yhden mahdollisuuden, jos lukiovaiheessa hakijan kypsyys ei ole riittänyt ammatin kannalta merkittävien valintojen tekemiseen. Yhteistä kaikille pääsykokeille on, että joku valittaa aina ja mikään tapa valita opiskelijoita ei koskaan ole se oikea.

Veli-Matti Tiainen

dosentti, Valtakunnallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja

Risto Renkonen

dekaani, Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat