Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainsäädäntö ei kannusta opiskelijaa työntekoon

Toimeentulotuen varaan jääminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi, kirjoittaa opiskelija Julianna Koivu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mies opiskeli ja elätti perhettään: kesällä urakkahommia ja talvisin oman alan töitä opintojen ohella. Mies sai arvokasta työkokemusta, valmistui määräajassa ja pääsikin haluttuun opettajan virkaan heti valmistuttuaan. Tällaisia tekijöitä Suomi tarvitsee, mutta kiitoksena aktiivisuudestaan mies sai Kelalta laskun.

On irvokasta, että lainsäädäntö kannustaa opiskelijaa kaikkeen muuhun kuin työntekoon. Nostaessasi yhdeksän kuukauden ajalta opintotukea bruttotulot saavat olla enintään 11 850 euroa vuodessa. Kuukausiansioksi muutettuna ja opintoraha mukaan lukien tilille kilahtaa 1 113 euroa kuukaudessa, jonka lisäksi saa nostaa 400 euroa opintolainaa. Väittääkö joku, että 1 500 euron kuukausiansiolla elätetään perhettä?

Jopa toimeentulotuki olisi taannut tälle opiskelijaperheelle leveämmän leivän – ja samalla passivoinut, masentanut ja vaikeuttanut valmistumisen jälkeistä työnsaantia. Toimeentulotuen varaan jääminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi, mutta siihen tämänhetkinen lainsäädäntö kannustaa opiskelevia lapsiperheitä.

Voisiko opintotuen saamista rajoittaa pelkästään opintosuoritusten perusteella? Olisiko syytä ennemminkin kannustaa tekemään töitä kuin rangaista siitä? Voitaisiinko opintotuen tulorajoissa huomioida elätettävien määrä?

Julianna Koivu

opiskelija, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat