Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömän tulisi saada opiskella uusi tutkinto menettämättä työttömyystukea

Nykyään työtön maisteri ei voi opiskella esimerkiksi hammaslääkäriksi muuten kuin rahoittamalla opinnot omasta pussistaan, vaikka työllistyminen olisi opintojen jälkeen jokseenkin varmaa, kirjoittaa filosofian maisteri Juha Mursula.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Insinööriliiton varapuheenjohtaja Kalle Kiili esitti (HS.fi/mielipide 30.6.) omaehtoisen opiskelun tarveharkinnasta luopumista. Nykyään työtön työnhakija voi opiskella kahden vuoden ajan menettämättä työttömyysturvaa, mikäli te-toimisto harkitsee opiskelun edistävän työnhakijan työllistymistä.

Kiilin ehdotus on oikeansuuntainen mutta riittämätön. Joillakin aloilla – kuten teknisillä aloilla – osaamisen päivittäminen ajan tasalle on usein mahdollista kahdessa vuodessa, jos sopivaa koulutusta on tarjolla.

Tilanne on täysin toinen niillä, jotka ovat hankkineet tutkinnon, joka ei johda suoraan mihinkään ammattiin vaan on luonteeltaan yleissivistävä. Esimerkiksi julkiselta sektorilta työttömäksi jääneelle valtiotieteiden maisterille ei ole tarjolla muuntokoulutusta, jonka avulla hän voisi työllistyä. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää vaihtaa alaa, mikä vaatii uuden tutkinnon. Työttömyystuen turvin omaehtoinen opiskelu ei ole kuitenkaan sallittua, jos henkilö haluaa suorittaa uuden yliopistotutkinnon. Opintotukikuukaudet on useimmiten käytetty jo ensimmäiseen tutkintoon, jolloin uudet opinnot tulisi rahoittaa säästöillä. Yksin asuvalta henkilöltä vaaditaan vähintään 50 000 euron säästöt 5–6 vuoden opiskelua varten.

Työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavan työttömän tulisikin saada opiskella uusi tutkinto menettämättä työttömyystukea, jos uudelleentyöllistyminen ei ole muutoin mahdollista. Jokin alaikäraja tai 5–10 vuoden työkokemus tulee tuen edellytyksenä tietenkin olla. Lisäksi työttömältä tulee vaatia erittäin aktiivista työnhakua noin puolen vuoden ajan ennen opintojen aloittamista.

Nykyään työtön maisteri ei voi opiskella esimerkiksi hammaslääkäriksi muuten kuin rahoittamalla opinnot omasta pussistaan, vaikka työllistyminen olisi opintojen jälkeen jokseenkin varmaa. Tämä on järjetöntä inhimillisen pääoman tuhlausta. Mielestäni se on myös yhteiskunnan harjoittamaa henkistä väkivaltaa työtöntä kohtaan.

Juha Mursula

filosofian maisteri, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat