Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen matkailuvaltti on tarina elävästä luonnosta

Suomen matkailua markkinoidaan kyllä, mutta brändin kirkastaminen lienee paikallaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa julkaistiin jälleen jokakesäinen matkailu-uutinen otsikolla ”Päiväturistit tuovat niukasti rahaa Helsinkiin” (27.6.). Olen seurannut Suomen matkailun uutisointia runsaat viisitoista vuotta, eivätkä uutiset suuresti yllätä. Vika ei ole toimittajissa tai matkailijoissa vaan meissä matkailun ammattilaisissa. Puhumisen sijaan meidän tulee toimia ja lobata päättäjiä.

Vuosi sitten Suomen luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi ehdotti, että Helsinki brändättäisiin maailman luontopääkaupunkina. Uutisoinnin yhteydessä Visit Finlandin edustaja epäili, ettei Helsinki halua profiloitua pelkästään luontopääkaupunkina.

Suomen matkailua markkinoidaan kyllä, mutta brändin sanoman kirkastaminen lienee paikallaan. Edes kaikki matkailun ammattilaiset eivät tiedä, mikä matkailubrändimme on ja millaisia ovat siitä johdetut matkailuteemat.

Brändi tulisi kiteyttää lyhyeen sloganiin, jolla matkailija saadaan houkuteltua maahan ja johon paikallisetkin sitoutuvat. Miltä kuulostaisi ”Forestland Finland”, ”Naturelover Finland” tai ”Natureland Finland”? Luonto ei ole pelkästään luonto vaan elämäntapa, elämänarvo sekä taiteen ja kulttuurin tärkein inspiraation lähde.

Suomalaisten luontosuhde erottaa meidät muiden luontomatkailukohteiden tarjonnasta, ja siitä muodostuu Suomen matkailun tarina. Matkailijat haluavat elää hetken meidän tarinaamme ja ovat valmiita maksamaan siitä.

Luonto ja metsä ovat osa arkeamme. Pesemme mattoja edelleen juuriharjalla ja mäntysuovalla ulkona, saunomme ja uimme luonnonvesissä, keräämme metsän ja järven antimia osaksi perinneruokiamme, hengitämme puhdasta ilmaa ja olemme aina tienneet, että hyvinvointi ja hyvä olo löytyvät luonnosta: saaresta, järvenrannalta tai metsästä.

Tähän tarinaan matkailijakin haluaa mukaan, eikä se ole mahdotonta edes maamme pääkaupungissa, urbaanissa ympäristössä. Tarina on monen osan kokonaisuus.

Oikein myytynä risteilyvieras saadaan ravintolaan syömään suomalaista lähi- ja villiruokaa, saunomaan tai ainakin tutustumaan saunaan ja lopuksi vielä ostamaan mukaan paikallisia herkkuja, luonnonantimia tai käsitöitä, koska he ymmärtävät tarinan tämän kaiken takana.

Jos hyvin käy, tarinaan voi pian sisällyttää käynnin rakkauden metsässä – Suomen tarjoamassa vaihtoehdossa epäekologisille rakkauden lukoille ja silloille. Matkailijat ja paikallisetkin voivat istuttaa puun rakkauden merkkinä ja palata tietenkin takaisin puunsa luokse useita kertoja elämänsä aikana. Puun istutus maksaa, ja metsänhoidosta vastaavat ammattilaiset.

Metsähallitus ja paikalliset kunnalliset vaikuttajat, otattehan kopin tarjoamalla valmiin valtakunnallisen verkoston rakkauden metsille kansallispuistojen kylkeen. Helsingissä asiasta on jo tehty esitys kaupunginvaltuustossa.

Anu Nylund

Helsinki-opas

yhteiskuntatieteiden maisteri, matkailututkimus

Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat