Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnon monimuotoisuus on eri asia kuin puuntuotanto

Luontomatkailussa on aidosti kasvupotentiaalia, se on maailmanlaajuisesti selvästi kasvussa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Metsätalousyrittäjä Sampo Karhujoki kaipasi (HS Mielipide 28.6.) perusteluja väitteelleni, että metsillä ei mene hyvin. Karhujoki viittasi kirjoituksessaan haastatteluuni (HS Tänään 22.6.), jossa puhuin muun muassa Suomen metsien tilasta. Karhujoen kirjoituksessa on sekaannus kahden asian välillä: luonnon monimuotoisuuden ja puuvarantojen. Suomessa tosiaan metsää kasvaa enemmän kuin sitä vuosittain hakataan. Tämä johtuu siitä, että metsiä on hakattu ja soita ojitettu runsaasti, ja sen vuoksi nyt on paljon nuoria metsiä, joiden kasvu on nopeaa.

Samalla kun metsiä on hakattu ja soita ojitettu puuntuotannon tarpeisiin, alkuperäinen metsäluonto on joutunut ahdinkoon. Monet metsälajimme tarvitsevat vanhoja metsiä ja lahopuuta elääkseen. Nämä resurssit ovat kuitenkin vähentyneet rajusti. Vanhoja, yli 120-vuotiaita metsiä on nykyään 40 prosenttia vähemmän kuin 1950-luvulla.

Etelä-Suomen metsissä on lahopuuta vain muutamia prosentteja siitä, mitä luonnontilaisissa metsissä on ollut. Tämän vuoksi ennen tavanomaiset metsiemme lajit, muun muassa hömötiainen ja töyhtötiainen, ovat vähentyneet niin paljon, että ne ovat nyt uhanalaisia.

WWF ei arvostele puuntuotantoa sinänsä. Kunnianhimoisessa 17 prosentin suojeluvisiossammekin näemme, että 83 prosenttia metsistä voisi olla puuntuotannon piirissä. Monimuotoinen metsäluonto onkin oleellista myös puuntuotannon kannalta. Monimuotoiset metsät ovat vastustuskykyisempiä metsätuhoja kohtaan kuin yhden puulajin tasaikäiset metsiköt.

Monimuotoinen metsäluonto on taloudellinen realiteetti muutenkin: luontomatkailussa on aidosti kasvupotentiaalia, se on maailmanlaajuisesti selvästi kasvussa. Monimuotoinen luonto vähentää astmaa ja allergioita, millä on suoria kansanterveydellisiä vaikutuksia.

Metsä on nähtävä puilta. Metsäluontomme monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitsemme pikaisesti kattavamman suojelualueverkoston sekä luonnon kannalta parempia metsänkäsittelytapoja.

Liisa Rohweder

pääsihteeri, WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat