Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian ero vahvistaa EU:n avointa luonnetta

EU luotiin estämään sotia Euroopassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juhannus alkoi uutisella Britannian EU-jäsenyyttä koskeneen kansanäänestyksen tuloksista. 51,9 prosenttia äänestäneistä halusi maansa eroavan Euroopan unionista. Ikävä juttu.

EU:n perussopimuksen nojalla eroon tarvitaan jäsenmaan virallinen eroilmoitus. Spekulaatiot alkoivat heti, milloin sellainen on luvassa. Yhdet haaveilevat vielä u-käännöksestä, toiset eivät pidä sitä mahdollisena. Mene ja tiedä.

Tulee virallista ilmoitusta tai ei, tilanne on EU:n erityislaatuisuuden demonstraatio. EU luotiin estämään sodat Euroopassa.

Unioni on siinä jäsentensä kesken onnistunutkin. Se on määritelmällisesti antinationalistinen projekti ilman perverssejä haaveita tuhatvuotisista valtakunnista.

Pakko sopisi tähän EU:n rajoja hälventävään perusluonteeseen huonosti. EU on aidosti avoin klubi, ei mikään mafiaperhe. Avoimuus on yksi sen legitimiteetin lähteistä ja demokraattisuudenkin tekijä. Eron mahdollistava artikla 50 on oikeus: jos meno ei miellytä, aina saa erota. Samalla jonossa on ehdokkaita uusiksi jäseniksi.

Vähättelemättä Britannian tilanteen vakavuutta se tulee kuitenkin samalla alleviivanneeksi – ja tavallaan vahvistaneeksi – unionin erityislaatuisen avointa luonnetta. EU on EU, oli siinä sitten 6, 9, 10, 12, 15, 25, 27, 28 tai 35 jäsentä. Tämä ei muutu.

Henrik Ruso

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat