Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuksilla on paljon annettavaa tuleville sukupolville

Jörn Donner on hyvä esimerkki ihmisestä, joka käy vanhetessaan yhä viisaammaksi, arvokkaammaksi ja paremmaksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiitos Jörn Donnerille avoimista kirjoituksista: vanhuutta koskevasta viiltävästä esseestä (HS 23.6.) ja sairaanhoitoa käsittelevästä mielipidekirjoituksesta (HS 30.6.).

Nykyisin iäkkäät seniorit ovat eniten kasvava ryhmä ja heidän sosiaali- ja terveyspalvelujansa takaamaan on säädetty vanhuspalvelulaki, joka tuli voimaan kolme vuotta sitten. Lain tavoitteena on muun muassa edistää hyvinvointia ja kaventaa hyvinvointieroja sekä turvata ikääntyneiden palvelutarpeen arviointiin pääsy sekä määrältään että laadultaan riittävät palvelut. Jotain ajallemme oireellista on, että ikääntyneiden henkilöiden oikeuksista on tarvittu jopa lainsäädäntöä niin kansallisella kuin EU:nkin tasolla.

Meitä ikääntyneitä on nimitelty useilla loukkaavilla nimityksillä: olemme perusylijäämää, honkautuneita, härskiintyneitä, oloneuvoksia ja -neuvoksettaria, syytinkivaareja ja niin edelleen.

Kyynisimmät geriatrit sanovat, että heidän työnsä on sen viheliäisyyden pitkittämistä, jota kutsutaan elämäksi.

Vanhuksemme eivät ole mitään lajittelematonta sekajätettä, vaan arvokas osa kansallisomaisuutta, jolla olisi vielä paljon annettavaa – niin henkistä kuin aineellistakin – tuleville sukupolville. He ovat myös kantaneet sotiemme jälkeisen jälleenrakentamisen vuodet kunniakkaasti elämänsä kuormaa yhteiskuntamme hyväksi.

Esseen lopputoteamuksen mukaan Donner on päättänyt uida vastavirtaan ja viestittää päättäjille, että huolenpito vanhenevista kannattaa.

Jörn Donner on hyvä esimerkki ihmisestä, joka käy vanhetessaan yhä viisaammaksi, arvokkaammaksi ja paremmaksi – kuten viinikin.

Ilkka Pulli

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat