Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoistyöstä ei voi tehdä liiketoimintaa

Sote-uudistuksessa järjestöille elintärkeiden kunta-avustusten kohtalo on täysin auki.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistusta suunnitellaan vauhdikkaasti, ja valinnanvapaudesta keskustellaan. Sosiaalipalveluista ei juuri puhuta. Järjestöjen matalan kynnyksen auttamisesta ei ole toistaiseksi puhuttu lainkaan.

Järjestöt tukevat ihmisiä saattaakseen heidät kohti normaalia elämää. Sosiaali- ja terveysjärjestöt toteuttavat tätä koulutettujen vapaaehtoisten, vertaistukijoiden ja ammattilaisten yhteistyönä. Esimerkkejä ovat Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskukset ja Suomen Klubitalot ry:n jäsenklubitalot. Ammattilaiset huolehtivat vapaaehtoisten ja vertaistukijoiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta järjestämällä koulutusta, työnohjausta ja muuta tukea.

Kriisikeskukset, joita on 22 eri puolilla maata, auttavat kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa olevia kasvokkain, puhelimitse, internetin välityksellä ja ryhmissä. Klubitaloja on 25 eri puolilla maata, ja ne tarjoavat kuntoutujille tukea yksilön omien tavoitteiden pohjalta. Klubitalot järjestävät mielen sairauksista toipuville tukea itseluottamuksen kehittämiseen sekä valmennusta opiskeluun ja työllistymiseen. Tällaiseen toimintaan ei tarvita lähetettä, ja se on käyttäjille maksutonta. Kriisiapua voi saada myös nimettömänä.

Nämä toiminnot rahoitetaan nykyisin Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja kuntien järjestöavustuksilla. Ne on arvioitu laadukkaiksi ja kustannustehokkaiksi. Ne tuottavat hyviä tuloksia tuen tarvitsijoiden, omaisten ja rahoittajien näkökulmista. Niiden käyttö myös vähentää psykiatristen hoitojen tarvetta.

Sote-uudistuksessa järjestöille elintärkeiden kunta-avustusten kohtalo on täysin auki. Toiminta voinee sijoittua joko osaksi maakuntien yleishyödyllistä järjestötoimintaa tai osaksi kuntien väestön hyvinvointia edistävää mielenterveystyötä. Riskinä on, että järjestölähtöinen auttamistyö putoaa näiden väliin.

Tärkeä kysymys järjestölähtöisen auttamistoiminnan kannalta on, voivatko maakunnat ylipäätään tukea järjestölähtöistä työtä toiminta-avustuksin. Vai edellytetäänkö, että kaikki maakuntatasoiset sote-toimijat myyvät palveluja eli toteuttavat liiketoimintaa? Entä onko kunnilla intressiä rahoittaa järjestölähtöistä auttamista? Mitä mielenterveystyön toimintoja kuntiin on jäämässä ja mitä kuntien järjestöavustuksille tapahtuu uudistuksessa?

Ihmisten vapaaehtoistyöstä ja kuntoutujien vertaistuesta ei voi tehdä myytävää liiketoimintaa loukkaamatta ihmisarvoa ja itsemääräämisoikeutta.

Kriisikeskusten, klubitalojen ja muun järjestölähtöisen auttamisen rahoitus on turvattava sote-uudistuksessa joko toiminta-avustuksilla tai muulla kestävällä tavalla.

Esko Hänninen

vapaaehtoinen asiantuntija

Suomen Klubitalot

Outi Ruishalme

kriisikeskustoimintojen johtaja

Suomen Mielenterveysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat