Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n vapaudet hyödyttävät viisikymppistäkin

En usko, että minulle olisi soitettu Irlannista, jos maamme olisivat muhineet omissa toimintamalleissaan säännöstöjensä ja tullimuuriensa takana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Usein todetaan, että EU:n vapauksista ja erityisesti ihmisten liikkumisen vapaudesta on hyötyä varsinkin nuorisolle. Täytin itse vastikään 50 vuotta, ja hyvinpä ne vapaudet minuakin hyödyttävät.

Esimerkkinä tästä on siirtyminen Irlannin työmarkkinoille. Toki täytyy olla onneakin matkassa, mutta Matti Nykäsen viisauksia mukaillen: täytyy antaa tsäänssille mahdollisuus.

Omalla kohdallani nuo kaikille samat mahdollisuudet ovat koulutus, katseen nostaminen impivaarasta integroituneeseen maailmaan ja EU:n vapaudet. Siirtyminen Irlantiin töihin on mutkatonta, ja osaaminen on siirrettävissä huomaamatta harmonisoituneiden osaamis-, kokemus- ja markkinavaatimusten vuoksi. En usko, että minulle olisi soitettu Irlannista, jos maamme olisivat muhineet omissa toimintamalleissaan säännöstöjensä ja tullimuuriensa takana eikä tällaista yhteensopivuutta olisi kehittynyt.

Olisi hienoa, jos vastedeskin voisimme hyötyä vapauksista. Britannian kansanäänestys osoittaa, miten heikosti EU:n mukanaan tuomat edut näkyvät kansalaisille. Liian monet asiat otetaan itsestään selvinä, ja on unohdettu, millaista elämä ennen EU:ta oli. Helposti haikaillaan omaa nuoruutta mutta unohdetaan silloiset ankeudet.

Koulutus on tässä EU-ymmärryksen lisäämisessä keskeistä. Siksi valinnanvapauden lisääminen historiassa ja yhteiskuntaopissa on huolestuttavaa. Britannian esimerkki varoittaa, ettei syy-seuraussuhteita ymmärretä tarpeeksi. EU-ymmärrystä lisäävä ”ajokortti” pitäisi tehdä pakolliseksi täysi-ikäisille.

Suomen populistinen keskustelu osoittaa, että tarvitaan koulutusta siitä, mitä aikaisemmin on tapahtunut ja miten yhteiskunta toimii. Samalla voitaisiin pohtia, mitä ”vallan takaisin ottaminen” tarkoittaa globaalin integroituneen talouden ja internetin aikakaudella. Pienen Suomen kohdalla epäilen sen olevan entistä useammin vapautta valita ruton ja koleran välillä.

Missä EU, siellä mahdollisuus ja vauraus.

Petri Heinonen

kauppatieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat