Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaa liikkuvuus Britanniaan on turvattava

Muun muassa Boris Johnsonin vaatimat viisumit ja pisteytysjärjestelmät olisivat loppu EU:n vapaalle liikkuvuudelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Britannian EU-kansanäänestyksen tulos voi lähivuosina merkitä kymmenilletuhansille suomalaisille ongelmia käytännön elämässä. Parin viime vuosikymmenen aikana maasta on tullut suomalaisten merkittävin maastamuuttomaa Pohjoismaiden ulkopuolella. Saarivaltiossa arvioidaan asuvan jo noin 30 000 suomalaista, ja määrä kasvaa. Britannia on lisäksi suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden suosituin ulkomaankohde.

Siksi Britannian EU-eroa ajaneiden aikomukset rajoittaa voimakkaasti muuttoa erityisesti EU-maista ovat ongelma Suomessakin. Muun muassa brexit-leirin päähahmo Boris Johnson vaatii muiden unionin jäsenvaltioiden kansalaisille viisumeja sekä maahanmuuttajia rankkaavan pisteytysjärjestelmän käyttöönottoa. Tavoite on pienentää muuttoa jopa kymmenesosaan nykyisestä, koska ”muutto on kestämätöntä”.

Britannian nettomaahanmuutto on noin 300 000 henkeä vuodessa. Tämä on silti alle 0,5 prosenttia maan väestöstä eli suhteellisesti ei merkittävästi Suomen lukuja korkeampi. Maan työttömyys on alle viisi prosenttia. Kuvaavasti brexit-äänestyksessä EU:n suosio oli Englannissa korkeimmillaan siellä, missä on eniten maahanmuuttajia eli Lontoossa.

Viisumit ja pisteytysjärjestelmät olisivat loppu EU:n vapaalle liikkuvuudelle, jonka arvioidaan olevan unionin yksi suurimmista tavallisia kansalaisia hyödyttävistä saavutuksista. Vapaata liikkuvuutta on hyödyntänyt myös yli kaksi miljoonaa muissa maissa asuvaa brittiä. Brexit-leiri haluaakin säilyttää oman maansa kansalaisten vapaan oikeuden liikkua muihin EU-maihin mutta viedä sen Britanniaan haluavilta.

Tällaista yhtälöä ei tule hyväksyä missään olosuhteissa. Tulevan sopimuksen EU:n ja Britannian suhteista tulee kattaa myös työntekijöiden vapaa liikkuvuus sekä esteettömät opiskelumahdollisuudet. Yhteisiä eurooppalaisia sisämarkkinoita ei voi olla ilman ihmisten vapaata liikkuvuutta.

Ilman erillistä sopimista suomalaisia opiskelijoita saattaisi odottaa runsaat lukukausimaksujen korotukset Britanniassa. Nykyisellään toisen EU-maan korkeakoulussa opiskelevalta ei voida pyytää korotettuja lukukausimaksuja. Ihmisten vapaan liikkuvuuden lisäksi Suomen hallituksen tulisi puolustaa kyseistä opiskelijoiden tasaveroista kohtelua.

Markus Penttinen

kansainvälisten asioiden päällikkö, Akava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat