Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eri-ikäisiä kannattaa opettaa yhdessä

Yhdysluokkaopetuksella on paljon myönteisiä vaikutuksia lapsen sosiaaliseen kasvuun, kirjoittavat kasvatustieteen tohtori Taina Peltonen ja kasvatustieteen lisensiaatti Lauri Wilen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vuonna 2015 Suomessa oli 2 397 peruskoulua. Niistä pieniä, alle 50 oppilaan kouluja oli 414. Kaikissa pienissä kouluissa, erityisopetusluokissa ja maahanmuuttajaoppilaiden luokissa sama opettaja opettaa eri-ikäisiä lapsia ja useaa luokkaa yhdessä. Tällöin puhutaan yhdysluokkaopetuksesta. Maailmalla, esimerkiksi Kaliforniassa Yhdysvalloissa, on kasvatuksellisten syiden takia perustettu yhdysluokkia samanikäisluokkien sijaan. Yhdysluokkaopetuksella on paljon myönteisiä vaikutuksia lapsen sosiaaliseen kasvuun.

Onneksi saimme – kiitos Opetushallituksen nykyisen johdon – lopultakin yhdysluokkaopetuksesta luvun perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2014. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston teettämään kyselyn mukaan Manner-Suomessa oli 2 510 yhdysluokkaa vuonna 2012.

Opettajankoulutuslaitokset eivät anna teoriatietoa yhdysluokasta eikä enää juuri järjestä opetusharjoitteluakaan. Järjestäessämme opettajankoulutusta osana valtakunnallista Pienkoulu Osaava -hanketta eri puolilla Suomea törmäämme opettajien huutavaan pulaan saada tietoa yhdysluokkaopetuksesta. Myöskään hallinto, huoltajat ja päättäjät eivät tiedä tarpeeksi tästä opetusmuodosta. Tutkimusten mukaan yhdysluokkaopetukseen suhtautuminen on yleensä kielteistä ennen kuin siitä on saatu teoriatietoa.

Yhdysluokkaopetus on tärkeä osa perusopetustamme ja sen soisi yhä lisääntyvän monien sosiaalisten etujensa ja yhteisöllisyyden kehittymisen vuoksi. Jos yhteiskunnan vaikuttajien taustoja tutkittaisiin, yllättävän monella olisi pienkoulu- ja yhdysluokkatausta – yhdysluokkakoulussahan kasvetaan itsenäisyyteen ja toisten ihmisten huomioimiseen, omien mielipiteiden esittämiseen ja niiden perusteluun sekä toisten kuuntelemiseen.

Yhdysluokkakoulut ovat tutkimusten mukaan innovatiivisia ja uudenaikaisia opetusympäristöjä, joissa uuden opetussuunnitelman perusteita on erityisen helppo noudattaa. Turha byrokratia ei estä opetuskokeiluja, luontoon menemistä, kansainvälisyyttä tai laaja-alaisia teemaopintoja.

Taina Peltonen

kasvatustieteen tohtori

sivistysjohtaja, hankejohtaja

Lauri Wilen

kasvatustieteen lisensiaatti

tutkija, hankekoordinaattori

valtakunnallinen Pienkoulu Osaava -hanke

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat