Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantakaupunki hallitsee Helsingin suunnittelua

Toimintojen siirtymistä Helsingin kantakaupungin ulkopuolelle on hidastanut vaihtoehtoisten keskusten huono suunnittelu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kruunuvuoren siltasuunnitelma yllätti monet: kuuluuko helsinkiläisen oikeuksiin todella vartin matka Kauppatorille? Ilmeni, ettei tästä ollut kysymys. Sillalla tavoitellaan korkeampaa tontin hintaa, millä rahoitetaan kaupunkirakenteen muutos, vartin matkan Kauppatorille mahdollistavan sillan rakentaminen.

Taustalla on kuin onkin siis tarve saada yhteys keskustaan. Rahoitus ei tule kuitenkaan kokonaan tonttien hinnoista, sillä Kruunuvuoreen rakennetaan myös suoraan tai epäsuorasti tuettuja asuntoja. Tukien kustannukset leviävät myös niille, jotka asuvat jopa yli puolen tunnin päässä Kauppatorilta.

Laajasalon ja Vuosaaren välissä sijaitsee Vartiosaari, missä harva on vieraillut, koska sinne ei ole siltaa. Tämä lähes Kulosaaren kokoinen alue keskellä kaupunkia voitaisiin ottaa asumiskäyttöön, kunhan raitiotielinjaa jatketaan Kruunuvuoresta Rastilaan.

Asetin harppini kärjen Vartiosaareen ja huomasin, että sopivan säteen sisään lahtien ja salmien lomaan mahtuvat Jollas, Santahamina, Kruunuvuori, Herttoniemenranta, Roihuvuori, Tammisalo, Marjaniemi, Itäkeskus, Puotila, Rastila ja Aurinkolahti. Alue muodostaisi ihastuttavan Meri-Helsingin, ellei kaupunkisuunnittelun harpin kärki olisi Vartiosaaren sijaan Kauppatorilla.

Käytännön tarpeet ja markkinavoimat ovat siirtämässä Helsingin painopistettä pois kantakaupungista. Esimerkiksi pankkien takahuoneet siirtyvät Kalasataman ja Pasilan akselille, mistä on muodostumassa vahva tukilinja kaupungin kasvulle.

Kantakaupungin rooliin kuuluu puhtaimmin olla hallinnon, kulttuurin ja yliopiston koti. Toimintojen siirtymistä muualle on hidastanut vaihtoehtoisten keskusten huono suunnittelu. Ne ovat pääosin liikenneväylien kainaloihin sijoittuvia eristyneitä kauppakeskuksia vailla monimuotoisuutta, ikään kuin elävä kaupunkimaisuus olisi vain keskustan etuoikeus.

Kantakaupunki hallitsee suunnittelua. Siitä kertovat keskustaan johtavat kaupunkibulevardit ja matkalippujen hintavyöhykkeiden rakenne. Idästä pääsy keskustaan ja Kalasatamaan ruuhkautuu kuitenkin Kulosaaren sillalla.

Kun uudesta yleiskaavasta keskustellaan, olisi hauska nähdä sellainenkin vaihtoehto, jossa Meri-Helsinki muodostaisi rengasmaisen raitiotien yhdistämän yhtenäisen kokonaisuuden. Siinä olisi monipuolinen keskusta vaikka Herttoniemen teollisuusalueen valmiissa ruutukaavassa ja suora pikaraitiotieyhteys Pasilaan metron paineita helpottamassa. Vartiosaarikin kuuluisi renkaaseen, ja jos sinne ei haluta asuntoja, se voisi olla Meri-Helsingin Skansen.

Olli Saarinen

diplomi-insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat