Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasautumiseduista on vankka näyttö

Jos kaupungissa olemisesta ei ole yrityksille mitään hyötyä, miksi voittoa tavoittelevat yritykset suostuvat maksamaan korkeita vuokria?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juho Luukkonen esitti väitteen (HS Vieraskynä 29.6.), jonka mukaan empiiriset tutkimustulokset niin sanotuista agglomeraatio- tai kasautumiseduista ovat ristiriitaisia. Kasautumiseduilla tarkoitetaan sitä, että kaupungin kasvaminen ja tiivistyminen kasvattavat yritysten ja työntekijöiden tuottavuutta.

Mielipidekirjoituksessa on tietenkin mahdotonta tuoda esiin tutkimuskirjallisuuden kattavuus sekä se, miksi kyseessä on erittäin vaikea empiirinen kysymys. Merkittävien kasautumisetujen olemassaolo on kuitenkin yksi kaupunkitaloustieteen vankimmista empiirisistä tuloksista.

Menemättä tutkimusten teknisiin yksityiskohtiin jokainen voi ihan arkijärjellä pohtia yritysten ja työntekijöiden maantieteellistä sijoittumista. Jos joku väittää, ettei kasautumisetuja ole, hänen täytyy pystyä vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin.

Jos kasautumisetuja ei ole, miksi maan hinta on niin paljon kalliimpi kaupungeissa kuin maaseudulla? Jos kaupungissa olemisesta ei ole yrityksille mitään hyötyä, miksi voittoa tavoittelevat yritykset suostuvat maksamaan korkeita vuokria? Jos kasautumisetuja ei ole, yritysten olisi järkevää sijoittua alueille, joissa vuokrat ovat alhaiset. Muuttavatko yritykset ja työntekijät massoittain halpojen vuokrien perässä isoista kaupungeista pieniin kaupunkeihin tai maaseudulle? Jos eivät, miksi näin ei tapahdu?

On tietenkin olemassa myös toimialoja, jotka eivät merkittävästi hyödy kaupunkiin sijoittumisesta. Mutta väite, että merkittäviä kasautumisetuja ei ole, on yksinkertaisesti vailla pohjaa.

Tuukka Saarimaa

erikoistutkija, Vatt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat