Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen, avoin massahankinta ei sovi vammaispalveluiden järjestämiseen

Vammaisten henkilöiden pitäisi itse saada valita palveluntuottaja julkisen vallan osoittaman resurssin puitteissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus antoi 22. kesäkuuta esityksen hankintalain uudistamisesta. Laki ohjaisi myös vammaisten henkilöiden tarvitsemien palveluiden, kuten asumispalveluiden järjestämistä.

Voimassa oleva hankintalaki vuodelta 2007 on luonut tilanteen, jossa vammaiset henkilöt ovat omien, jokapäiväisten ja välttämättömien palveluidensa suhteen täysin ulkopuolisia. Esimerkiksi asumisessa palvelun tarve on yksilöllinen ja vaihteleva, mutta kilpailutuksessa kunta ja palveluntuottaja määrittelevät palvelun määrän ja laadun hankintalain ohjaamana tiukkaan pakettiin.

Hankintamenettelyt näyttäytyvät tärkeämpinä kuin yksilöllinen palveluntarve. Lakiesitys ei näytä tuovan tähän juurikaan muutosta.

Monissa muissa EU-maissa toimitaan toisin. Muun muassa Ranska, Irlanti ja Belgian Flanderi ovat jättäneet vammaisten henkilöiden palvelut kansallisen hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Ne ovat todenneet, että heikossa asemassa olevan yksilön tai väestöryhmän palveluiden järjestäminen avoimena ja julkisena kilpailutusmenettelynä ei ole vastuullinen tapa toimia.

Joissakin muissa maissa palveluiden järjestämistapana on käytössä henkilökohtainen budjetointi, jossa palvelujen käyttäjä on keskiössä suunnittelemassa oman elämänsä tarpeellisia palveluja.

Suomessa hankintalakiesityksen valmistelussa ei mielestämme ole haluttu arvioida näitä mahdollisuuksia. On todennäköisesti mahdotonta yhdistää julkista hankintamenettelyä jokapäiväisten, yksilöllisten ja elämänmittaisten palveluiden järjestämiseen.

Vammaisten henkilöiden pitäisi itse saada valita palveluntuottaja julkisen vallan osoittaman resurssin puitteissa. Se olisi paras tapa varmistaa palvelujen laatu, pitää yllä monipuolista tuottajaverkostoa, turvata pienten yrittäjien asemaa ja edistää tervettä kilpailua.

Toivottavasti kansanedustajat muuttavat lakiesitystä siten, että vammaisten henkilöiden jokapäiväiset ja välttämättömät palvelut jätetään hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. EU-direktiivi ei sitä estä. Se olisi 10. kesäkuuta voimaan tulleen YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen suuntaista.

Suomi voi valita sellaiset palveluiden tuottamistavat, jotka mahdollistavat yksilöllisen tuen ja arvokkaan elämän.

Risto Burman

toiminnanjohtaja

Kehitysvammaisten Tukiliitto

Markku Virkamäki

toimitusjohtaja

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat