Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edustuksellinen demokratia tuo turvaa

Jos emme luota edustajiemme kykyyn tehdä parhaita päätöksiä, voimme vaihtaa päättäjät.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mikael Jungner ehdotti kansanäänestyksistä luopumista, koska tavallisen äänestäjän on vaikea muodostaa kantaa monimutkaisiin kysymyksiin (HS Kulttuuri 29.6.). Vilho Mäkelä puolestaan totesi (HS Mielipide 30.6.), että eduskunta- ja kuntavaaleissa törmäämme samaan ongelmaan. Agendalla on aina monimutkaisia kysymyksiä.

Edustuksellisen demokratian etu on, että vaalissa äänestäjä ottaa kantaa muuhunkin kuin yksittäisiin ja hankalasti hahmotettaviin asiavaihtoehtoihin. Hän äänestää ehdokasta, joka edustaa hänen arvomaailmaansa ja joka samalla on viisas persoona punnitsemaan eri argumentteja ja sovittamaan yhteen laajoja kokonaisuuksia.

Mahdollisessa Nato-kansanäänestyksessä ratkaisisimme näennäisen yksinkertaisesti Suomen puolustuspolitiikan tulevaisuuden. Samalla tulemme ottaneeksi kantaa ulkopolitiikkaan, talouteen, kulttuuriin, turvallisuudentunteeseen ja kymmeniin muihin asioihin.

Oma oloni on turvallisin, kun ratkaisua hierovat valitsemamme viisaat päättäjät, jotka tunnistavat ilmiöiden suhteet toisiinsa, riskit, mahdollisuudet ja vaihtoehtojen laajat seuraukset – sekä ymmärtävät kuunnella vilkasta kansalaiskeskustelua. Laajan aineiston pohjalta he tekevät päätökset ja etenevät niiden pohjalta.

Jos emme luota edustajiemme kykyyn tehdä parhaita päätöksiä, voimme vaihtaa päättäjät. Kansanäänestyksen paikka on korkeintaan siinä, että syntyy vuosikymmeniä kestävä pattitilanne, joka dominoi ja halvaannuttaa kaikkea muuta päätöksentekoa.

Tapio Aaltonen

Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat