Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten ikäluokkien taakka on raskas

Meidän vanhempien ikäluokkien tulisi olla vähemmän itsekkäitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nyt alle 30-vuotiailla on rakenteellisesti raskaampi taakka vedettävänään kuin mitä meillä vanhemmilla on ollut. Myös maailmantalouden kasvunäkymät ovat aiempia vuosia vaisummat.

Suomen ikärakenne on 2000-luvun alun jälkeen muuttunut haastavaksi. Huoltosuhde on heikentynyt, ja heikentyminen jatkuu ainakin 2030-luvulle asti.

Eläkemaksujen osuus työn kustannuksesta on noussut kaksinkertaiseksi 1970-80-lukuihin verrattuna. Valtionvelka on 1990- ja 2010-lukujen vaikeuksien jälkeen noussut tasolle, joka rajoittaa elvytysmahdollisuuksia.

Maailmantalous kykeni aiempina vuosikymmeninä tuomaan vientivetoisen kysynnän elpymisen laskusuhdanteiden jälkeen. Näin kävi vielä viime vuosikymmenellä, kun niin kutsuttujen Brics-maiden kysyntä elvytti Suomen vientisektoria.

Vientivetoisen elpymisen edellytykset näyttävät nyt huonoilta. Suomen rakenteellisia ongelmia yritetään ratkoa sisäisellä devalvaatiolla.

Meidän vanhempien ikäluokkien tulisi olla vähemmän itsekkäitä. Saavutetuista eduista – olivat ne sitten eläkkeitä tai ansiosidonnaisia tulonsiirtoja – ei pitäisi pitää kiinni liian tiukasti.

Nuoret tarvitsevat apuamme. Viennin veto on todennäköisesti aiempaa heikompaa ja kannettava taakka on raskaampi. Meidän pitää yhdessä tehdä päätöksiä, joilla tämä rakenteellinen loukku puretaan.

Mika Majander

Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat