Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakouluihin pääsyyn pitäisi olla erilaisia reittejä

Jos koulussa ei opeteta vaikkapa arkkitehtuuria tai oikeustiedettä, miten lahjakkuus näille aloille tulisi esiin ylioppilaskirjoituksissa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suunnitelmat korkeakoulujen pääsykokeiden korvaamisesta ylioppilaskirjoituksiin perustuvalla opiskelijavalinnalla vaikuttavat erittäin huolestuttavilta.

Ei voi olla niin, että ylioppilaskokeissa menestyminen mittaa kaikkea lahjakkuutta. Jos koulussa ei opeteta vaikkapa arkkitehtuuria tai oikeustiedettä, miten lahjakkuus näille aloille tulisi esiin ylioppilaskirjoituksissa?

On pohdittava, mitä hyvät ylioppilaskirjoituspisteet mittaavat. Hyvät pisteet saanut on pärjännyt hyvin kielissä, historiassa, biologiassa ja vaikkapa matematiikassa. Mittaavatko pisteet lahjakkuutta vai pelkästään sitä, että on hyvä oppimaan ulkoa kaikenlaista, siis ottamaan vastaan ulkoapäin tarjotun tiedon?

Historiassa on esimerkkejä suurista lahjakkuuksista, jotka eivät olleet erityisen kiinnostuneita koulusta.

Ihmiset ovat erilaisia, ja tilaa tulisi antaa lahjakkuudelle, joka ei välttämättä tule esiin ylioppilaskirjoituksiin mennessä. Lahjakkuus liittyy motivaatioon, jonka ilmeneminen voi siirtää vuoria. Nuori voi löytää oman alansa vasta kirjoitusten jälkeisessä opiskeluvaiheessa. Kaikki nuoret eivät kehity samassa tahdissa.

Ranskassa on yliopistoja, joissa ei ole pääsykokeita lainkaan. Opiskelemaan vain ilmoittaudutaan, ja alkuvuosien aikana jyvät erotetaan akanoista. Näissä paikoissa mahdollisuus opiskeluun saadaan ilman minkäänlaista ylioppilaskokeiden vaikutusta.

Ranskassa on myös korkeakouluja, joihin valmistaville kursseille pyritään ensin ja sitten vasta korkeakouluun. Suomessakin pitäisi olla erilaisia tapoja päästä kiinni opiskelijaelämään.

Ulla Palomäki

ympäristötaloustieteen maisteri, Sorbonnen yliopisto

kaupunginvaltuutettu (kok), Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat