Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin tarvitaan terveys­tieteiden koulutusta

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajien tilanne muuttuu eläköitymisten takia erityisen huolestuttavaksi metropolialueella, jossa on lähes neljännes terveydenhuollon palvelutoiminnoista ja henkilöstöstä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin seudun väestömäärä oli vuoden 2014 lopussa noin 1,42 miljoonaa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve metropolialueella – väestömme ikärakenne huomioiden – on jo nyt suuri ja kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön laadukas koulutus ja sen kautta syntyvä osaaminen vaikuttavat suoraan sekä kansantalouteen että yksilöiden tulotasoon, terveyteen, hyvinvointiin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Osaaminen on yhä enemmän organisaatioiden kriittinen menestystekijä. Myös sote-uudistus vaatii paljon osaamista.

Perusteet terveystieteellisen maisterikoulutuksen aloittamiselle Helsingissä lähtevät työvoimatarpeista. Sosiaali- ja terveysalan johtamistehtävissä toimivista ylihoitajista 84,3 prosenttia ja osastonhoitajista 79,4 prosenttia jää Kevan tietojen mukaan eläkkeelle vuoteen 2035 mennessä. Hanakimmin eläkkeelle ollaan siirtyvämässä seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon parhaat työmarkkinanäkymät lähitulevaisuudessa ovat terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja sosiaalihuollon johtajilla sekä yli- ja osastonhoitajilla.

Terveystieteiden tutkintojen määrä Suomessa taas on pysynyt suhteellisen samana vuodesta 2007 lähtien. Vuosina 2007–2013 Suomessa on suoritettu keskimäärin 690 terveystieteiden tutkintoa vuodessa. Näistä tutkinnoista osaajia sijoittuu myös muihin tehtäviin, ei pelkästään johtamis- tai opetustehtäviin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajien tilanne muuttuu vastaisuudessa erityisen huolestuttavaksi metropolialueella, jossa on lähes neljännes terveydenhuollon palvelutoiminnoista ja henkilöstöstä.

Metropolialue tarvitsee myös terveystieteiden opettajien akateemista koulutusväylää ammatillisen opettajakoulutuksen lisäksi, jotta korkea-asteen ja ammatillisen asteen opetustehtäviin kohdistuvaan työvoimatarpeeseen voidaan vastata. Sosiaali- ja terveydenhuollon opettajat ry:n rekisterin mukaan ainakin noin kolmannes yhdistyksen opettajista on jäämässä eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä.

Näiden perustelujen pohjalta esitämme, että terveystieteiden maisterikoulutus aloitetaan Helsingin yliopistossa pian alueellisen tasapainon turvaamiseksi alueella, jossa on suurin osa sote-henkilöstöstä ja asiakkaista.

Terveystieteiden koulutuksen käynnistyminen Helsingissä ei saa perustua tilapäisratkaisuun, vaan sen pitää johtaa pysyvästi uuteen koulutustarjontaan maamme suurimmassa yliopistossa.

Kirsi Sillanpää

johtaja

Juha Kurtti

tutkimuspäällikkö

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat