Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiasäädösten kiristyminen haittaa tervettä ja kestävää rakentamista

Tiukkojen säädösten takia sisäilmaongelmat ovat keskittyneet Suomeen mutta eivät esimerkiksi Ruotsiin tai Viroon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on kiristetty rakennusten energiatehokkuus- ja tiiviysvaatimuksia jo toistakymmentä vuotta huonoin tuloksin. Sisäilmaongelmaisten rakennusten korjausvelka on kasvanut miljardiluokkaan, ja kymmenettuhannet ihmiset ovat altistuneet sisäilman epäpuhtauksille. Monilta on mennyt työkyky, ja tuhannet lapset altistuvat jo elämänsä alkuvaiheessa homekouluissa ja päiväkodeissa.

Ympäristöministeriö, joka on vastuussa säädösvalmistelusta, perustelee asiaa EU:n vaatimuksilla, ja rakennusteollisuus säestää.

EU ei kuitenkaan vaadi meille rakennussäädöksiä, joiden seurauksena on epäterveellinen rakentaminen. Kansallinen säädösvalmistelumme on aivan oma valintamme. Voimme itse valita polun EU:n energiatavoitteiden saavuttamiseksi.

Ajatus nollaenergiatalosta (HS Mielipide 23.6.) toimii ehkä teoriassa mutta ei käytännössä. Jotta teknologiauskoisesti rakennettu talo toimii, tarvitaan täydellinen onnistuminen niin suunnittelussa, rakentamisessa kuin ylläpidossakin. Epäonnistuminen missä tahansa kohdassa johtaa sisäilmaongelman syntymiseen.

Energiapihi monikerroksinen rakenne on riski, ja riskeillä on taipumus toteutua. Ongelma ei ole niinkään rakenteiden kastuminen, vaan se, että kerran kastunut rakenne ei pääse kuivumaan. Säädökset eivät suosi hengittävää rakennetta.

Toinen ongelma on alipaineinen koneellinen ilmanvaihto. Alipaine esimerkiksi irrottaa seinärakenteista epäpuhtauksia sisäilmaan. Elintarvikkeiden ja käyttöesineiden terveysvaikutukset on tutkittu tarkoin, mutta tämä ei koske niinkään rakennusmateriaaleja.

Miksi sisäilmaongelmat ovat keskittyneet Suomeen? Miksi ongelma ei ole merkittävä esimerkiksi Ruotsissa tai Virossa? Meillä on tiukemmat säädökset kuin EU vaatii.

Rakennusten hiilijalanjälkeen tulisi laskea myös niiden elinkaaren aikaiset korjaukset ja korjausmateriaalien valmistus sekä terveydenhoidon hiilijalanjälki. Näin laskettuna teknologiauskoinen rakentaminen tuskin saavuttaa sille asetettuja energiansäästötavoitteita. Inhimillisille kärsimyksille ei voida edes laskea hintaa.

Yksinkertainen massiivirakenne, puu tai tiili, on osoittautunut vuosikymmenien seurannassa energiatehokkaaksi. Painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa puu- tai tiilirakennus toimii luonnonmukaisesti ja terveesti. Lainsäädännön tulee mahdollistaa myös perinteisen hyvän rakennustavan vaihtoehto.

Rakennusbisneksessä henki on se, että hometaloja kannattaa rakentaa. Suunnittelu, rakentaminen, vikojen korjaamisen suunnittelu ja korjaaminen on ikiliikkuja, joka tuo tuloa suunnittelijoille, rakentajille ja rakennusteollisuudelle. Ei lypsävää lehmää kannata lähettää lihoiksi.

Heikki Aronpää

rakennusneuvos, tekniikan lisensiaatti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat