Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vegaaniruoka ei ole ovi syömishäiriöön

Käsitys kasvisruokien keveydestä elää sitkeästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier väitti (HS 29.6.) kasvisruokavalioiden olevan usein ensimmäinen askel syömishäiriöön. Vegaaniruokaa kuvailtiin adjektiiveilla tiukka ja rankka. Oikein koostettu vegaaniruoka ei ole kumpaakaan, eikä se ole kevyttä – tai laihdutusdieetti. Se on terveellistä ja sopii syötäväksi kaikissa elämänvaiheissa.

Vegaaniruoan voi koostaa niin tuhdiksi kuin on tarpeen. Sillä voi halutessaan kasvattaa kehonrakentajan lihakset tai toipua syömishäiriöstä. Vegaanin ruokaympyrässä on muutakin kuin kasviksia: viljatuotteita, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä, marjoja ja kasvirasvaa. Eläinproteiinin tilalla on kasvikunnan proteiineja kuten papuja, linssejä ja soijatuotteita. Monipuoliseen ruokavalioon mahtuvat joskus myös seitannakit, soijaschnitzelit ja vihikset, vegaaniversio lihiksestä.

Käsitys kasvisruokien keveydestä elää kuitenkin sitkeästi. Tämä tuli esiin muun muassa ravitsemusterapeuttien Katri Mikkilän ja Leena Putkosen kommentissa (HS Mielipide 1.7.): ”Kasvisvoittoista ruokaa on myös todella vaikea syödä liian paljon, vaikka sitä ottaisi lisää.” Tämä ei pidä paikkansa – myös vegaani voi syödä liikaa.

Virhekäsitys keveydestä voi olla se syy, miksi kasvisruoka kiinnostaa syömishäiriöistä. Syömishäiriöinen voi uskoa kasvisruoan laihduttavan, ja joidenkin terveydenhuollon edustajien näkemykset saattavat vain vahvistaa uskomusta.

Charpentierin mukaan kasvisruokavalio voi edistää syömishäiriöön sairastumista. Se, että sekä kasvisruoan suosio että syömishäiriöt ovat lisääntyneet, ei tarkoita, että asioiden välillä olisi syy-seuraussuhde. Jos onkin, se menee toiseen suuntaan kuin Charpentier esitti. Kuten hän totesi, syömishäiriöinen etsii sosiaalisesti hyväksyttyjä syitä kieltäytyä ruoasta, ja joillekin vegaaniruoka voi olla tällainen tekosyy. Ei vegaaniruoka silti ole mikään ovi syömishäiriöihin.

Johanna Kaipiainen

elintarviketieteiden maisteri

laillistettu ravitsemusterapeutti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat