Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten järjestöille käy sote-uudistuksessa?

Kunnat vaativat nykyään tarjouskilpailuissaan koko ajan enemmän ja aina vain halvemmalla. Kuntien hankinta- ja sopimuskäytännöt ovat sekavia, mikä suosii suuria monikansallisia yrityksiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen ehtona on, että sosiaali- ja terveydenhuollon uuden mallin pitää antaa myös pk-yritysten ja kolmannen sektorin toimijoille tosiasialliset mahdollisuudet tarjota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Siksi työkalupakettiin on kuuluttava myös suhteellisen pieniä palveluyksiköitä sekä joustavia palvelun hankkimisvälineitä, kuten palveluseteli tai henkilökohtainen budjetointi.

Hallituksen tuore sote-linjaus näyttäisi siis ainakin paperilla tuovan järjestöille merkittävän mahdollisuuden kehittää toimintaansa palveluiden tuottajina.

Samaan aikaan esimerkiksi vanhusten ympärivuorokautinen hoito kuitenkin keskittyy koko ajan yhä enemmän muutamalle monikansalliselle hoivajätille. Pienille hoito- ja hoiva-alan yrittäjille ja kolmannen sektorin järjestöille markkinoilla ei käytännössä tunnu olevan tilaa.

Kunnat vaativat nykyään tarjouskilpailuissaan koko ajan enemmän ja aina vain halvemmalla. Kuntien hankinta- ja sopimuskäytännöt ovat sekavia, ja myös palveluiden laskutuskäytännöt ovat kovin erilaisia.

Tällainen villi ja sekava käytäntö suosii suuria monikansallisia yrityksiä, jotka voivat tarjouskilpailuissa alihinnoitella palvelujaan. Muutaman vuoden kuluttua palveluiden hintataso on huomattavasti korkeampi.

Sote-uudistukseen sisältyy muitakin ongelmia. Yksi niistä on sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminta-avustusten organisoiminen tulevaisuudessa. Jakavatko kunnat edelleenkin toiminta-avustuksia vai siirtyykö vastuu maakunnille? Jos niin käy, mitä se tarkoittaa avustusten määrässä?

On myös mahdollista, että rahapelimonopoli murtuu jo lähivuosina. Seurauksena olisi tuntuvia supistuksia järjestöjen avustuksiin. Miten järjestöt voivat varautua näihin muutoksiin jo nyt?

Eikä tässä vielä kaikki. EU ja Yhdysvallat ovat suljettujen ovien takana neuvotelleet pitkään TTIP-sopimuksesta, jonka seuraukset olisivat todella merkittäviä.

Sopimus koskisi kaikkien EU:n jäsenmaiden julkisia hankintoja, mutta ei Yhdysvaltain osavaltioiden hankintoja.

Nyt neuvoteltavat sopimukset – TTIP, CETA, TPP ja TiSA – ovat historiallisen suuria, ja ne kattavat valtaosan maailman kaupasta. Toteutuessaan sopimukset käytännössä määrittelevät maailmankaupan pelisäännöt uudelleen.

Niillä jopa luodaan uusia julkista valtaa käyttäviä elimiä. Kansainväliset yritykset voivat haastaa Suomen oikeuteen, mikäli valtion lainsäädäntötoimenpiteiden katsotaan vaarantavan yritysten voitot. Tällaisia voisivat hyvin olla esimerkiksi terveydenhoitolainsäädännön muutokset. Millainen lienee kolmannen sektorin rooli sellaisessa kontekstissa?

Toivottavasti vielä ei ole liian myöhäistä tehdä jotain. Jos järjestöt, poliittiset puolueet ja yksityiset kansalaiset eivät reagoi meneillään oleviin suunnitelmiin, pohjoismainen hyvinvointivaltio on historiaa ennemmin kuin arvaammekaan.

Pertti Lahti

kasvatustieteen maisteri,

projektipäällikkö

Pirkanmaan Omaishoitajat ry Pioni

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat