Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsinkieliset sote-palvelut tulee turvata

Erityisesti akuutisti sairastuttuaan potilas ei välttämättä osaa kuvata oireita ja tuntemuksia oikealla tavalla, ellei pysty käyttämään omaa äidinkieltään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee mahdollisesti voimaan vuoden 2019 alussa. Uudistuksen jälkeen maakunnat vastaavat terveydenhoidosta.

On tärkeää, että potilas saa hyvää hoitoa mahdollisimman nopeasti, mutta on myös tärkeää, että hoitoa saa omalla äidinkielellään.

Nyt näyttää siltä, että Suomen ruotsinkieliset asukkaat eivät välttämättä tulevaisuudessa saa aina hoitoa ruotsin kielellä.

Erityisesti akuutisti sairastuttuaan potilas ei välttämättä osaa kuvata oireita ja tuntemuksia oikealla tavalla, ellei pysty käyttämään omaa äidinkieltään. Esimerkiksi Uudellamaalla on tiettyjä kuntia, joissa elää paljon ihmisiä, jotka eri syistä eivät kunnolla osaa suomen kieltä. Samoin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on paljon äidinkielenään ruotsia puhuvia ihmisiä, joiden suomen kielen taito ei välttämättä riitä akuutissa kriisitilanteessa.

Tulevaisuudessakin on siis taattava hyvät ja laadukkaat terveydenhuollon palvelut myös ruotsin kielellä. Vaasan keskussairaalassa ympärivuorokautinen ruotsinkielinen päivystys kaikkine hoitoineen tulisi turvata, sillä alueella asuu paljon ruotsinkielisiä ihmisiä.

Ruotsissa suomen kielen asema on monella paikkakunnalla vahva, ja esimerkiksi Göteborgissa moni suomenkielinen vanhus saa hyvää hoitoa suomeksi.

Ruotsin kieli on ollut kautta historian osa Suomen yhteiskuntaa ja kulttuuria, ja niin on oltava myös tulevaisuudessa. Maamme hallituksen on taattava, että ruotsinkieliset palvelut terveydenhoidossa toimivat hyvin myös sote-uudistuksen jälkeen.

Mika Lille

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat