Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexitin jälkeen EU:n keskinäisen avun lauseke on vain paperia

Britannia on Euroopan maista se, joka on viime vuosikymmeninä oikeasti ollut selvästi kykenevä ja halukas sotimaan Yhdysvaltain mallia seuraten eri puolilla maailmaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jotkut poliitikot ovat kiirehtineet Britannian kansanäänestyksen jälkeen hyssyttelemään kansaa, ettei brexit vaikuta mitenkään Suomen turvallisuuteen. Suomen turvallisuuspolitiikan ankkuri on kuitenkin EU-sopimuksen keskinäisen avun lauseke.

Toteutuessaan brexit tarkoittaa, että tuon avustuslausekkeen takaa putoaa kovin nyrkki pois: Britannia on Euroopan maista se, joka on viime vuosikymmeninä oikeasti ollut selvästi kykenevä ja halukas sotimaan Yhdysvaltain mallia seuraten eri puolilla maailmaa.

Britannia on myös ydinasevalta. Ranska on ainoa muu EU-maa, joka muistuttaa sitä toimintamalliltaan. Ranskan mielenkiinto rajoittuu kuitenkin selvästi Välimeren alueelle ja Afrikkaan. Britannia taas muistaa paremmin omat imperiumin aikansa eikä ole rajoittanut sotilaallista toimintaansa maantieteellisesti.

Ajatellaan tilannetta, että Suomi joutuisi puun ja kuoren väliin aggressiivista valloituspolitiikkaa harjoittavan Venäjän kanssa. Tulisiko Saksa apuun sotilaallisesti? Ei tietenkään! Historiallisten syiden takia se olisi poliittisesti täysin mahdotonta.

Auttaisiko Ranska? Arvata saattaa, ettei sitä juuri kiinnostaisi.

Jos Britannia olisi EU:n jäsen, apua ei voisi sulkea pois, vaikkei siitä takeita olisikaan.

Kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk) ja Eero Heinäluoma (sd) nostivat esiin Ylen A-studiossa, että Britannia on ollut haluton kehittämään EU:n puolustusyhteistyötä ja muka siksi brexit ei merkitse mitään Suomelle.

Jos Britanniaa ei kiinnosta istuskella joissakin komiteoissa Brysselissä, se kertoo vain, että Britanniassa ymmärretään, mikä on oikeasti tärkeää puolustuspolitiikassa: kyky ja valmius toimia, jos tarvetta on. Miksi tuhlata aikaa seurusteluun sellaisten kanssa, joilla ei ole kykyä eikä halustakaan ole varmuutta? Briteillä ei liioin ole mitään suoraa etua osallistumisesta. Mutta kun Eurooppa on tarvinnut Britanniaa, se on toiminut Euroopan parhaaksi.

On selvää, että brexitin jälkeen sotilaallista apua koskeva EU:n keskinäisen avun lauseke on vain paperia. Jos sota tulee, seisomme taas yksin kuten vuonna 1939. Jotain tarttis tehdä.

Raimo Kantola

professori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat