Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen kanssa on sovittu opiskelijavalintojen uudistamisesta

Kaikki yliopistot ovat sitoutuneet siihen, että pitkää valmentautumista edellyttävistä opiskelijavalinnoista luovutaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opiskelupaikan saaminen on useimmille nuorille yksi elämän isoimpia asioita. Korkeakoulujen valintamenettelyistä ja erityisesti lääketieteen pääsykokeista on keskusteltu Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Nimimerkki Turhautunut hakija toivoi (HS Mielipide 5.7.) lääketieteeseen yhteistä hakujärjestelmää.

Opiskelijavalintojen uudistamisesta on Suomessa puhuttu toistakymmentä vuotta. Meillä on muihin maihin verrattuna raskas ja monimutkainen järjestelmä.

Valintajärjestely ohjaa nuoria käymään kalliita valmennuskursseja, mikä uhkaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Ei-toivotut välivuodet ovat yleisiä ja yhteiskunnalle kalliita.

Pääsykokeissa menestyminen vaatii pänttäämistä, ulkolukua ja knoppimaisten vastaustekniikoiden opettelua, mikä ei vastaa nykyaikaista käsitystä oppimisesta. Järjestelmä voi palkita taktikoinnista sen sijaan, että soveltuvimmat ja motivoituneimmat pääsevät sisään.

Nyt asiaan on tartuttu. Opiskelijavalintojen uudistaminen on hallituksen työlistalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kävi yliopistojen kanssa sopimusneuvottelut toukokuussa. Kaikki yliopistot ovat sitoutuneet siihen, että pitkää valmentautumista edellyttävistä opiskelijavalinnoista luovutaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Yliopistot ovat sitoutuneet myös ottamaan käyttöön alakohtaiset yhteisvalinnat. Mahdolliset valintakokeet toteutetaan tulevaisuudessa yhteistyössä muiden saman alan koulutusta tarjoavien yliopistojen kanssa.

Toisen asteen tutkintoja hyödynnetään entistä paremmin opiskelijavalinnoissa. Työryhmä pohtii parhaillaan, miten ylioppilastutkintoa voidaan entistä paremmin hyödyntää opiskelijavalinnoissa. Toisen asteen ammatillisia tutkintoja ei myöskään ole unohdettu. Jatko-opintokelpoisuudesta ja väylästä korkea-asteen opintoihin pidetään tiukasti kiinni.

Opiskelijavalinnoissa tulee vastedeskin olla väylä ja näytön paikka myös niille, joilla motivaatio tai kipinä opiskeluun syttyy myöhemmin kuin lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa.

Sanni Grahn-Laasonen

opetus- ja kulttuuriministeri (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat