Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallion kirkon tornin arvoitukseen on vastaus

Sävelmän soittamista varten tornissa on suuri kellopelikoneisto. Sitä varten tarvittiin myös kellokoneisto, joka käynnisti soiton määrähetkellä. Kellokoneisto oli kaappikellon tyyppinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kallion kirkon mystistä kellolaitteistoa koskevaan arvoitukseen on olemassa vastaus (HS Kotimaa 5.7.).

Kallion kirkon suunnittelukilpailu oli kaksiosainen. Molemmilla kerroilla parhaimpana ratkaisuna valitsijat pitivät arkkitehti Lars Sonckin suunnitelmaa. Ensimmäisessä ehdotuksessa tornin korkeus oli 71 metriä, siis 100 metriä merenpinnasta. Runkotornin huippuna oli 10 metrin korkuinen kapea osa, johon Sonck ehdotti sijoitettavaksi aikakelloa. Lautakunta ei pitänyt sitä kuitenkaan onnistuneena ratkaisuna. Lopullisen, lyhyemmän muotonsa tornin huippu sai vasta rakennusvaiheessa vuonna 1910.

Tornin sisällä tarvittiin kuitenkin kelloa. Jutussa kerrottiin oikein, että torniin nostettiin seitsemän kelloa. Sibeliukselta tilattiin päivittäin klo 12 ja 18 soitettava sävellys. Jumalanpalvelussoitossa käytetään kolmea suurinta kelloa heiluttamalla ja sävelmää soitettaessa kaikkia seitsemää vasarakoneistolla.

Sävelmän soittamista varten tornissa on suuri kellopelikoneisto. Sitä varten tarvittiin kellokoneisto, joka käynnisti soiton määrähetkellä. Kellokoneisto oli kaappikellon tyyppinen. Pitkät punnukset riippuivat koneistotason alla tornissa.

Olen pienenä poikasena itse nähnyt punnukset tornissa ja kellotaulun. Lähes 50 vuotta kelloseppä kävi joka lauantai vetämässä käyntikellon ja tarkistamassa aikakellon oikean ajan. Vasta 1950-luvun lopulla saatiin aikakoneistoksi sähkökello. Tässä siis vastaus arvoitukseen.

Sävelmää ei ole muutettu kertaakaan. Sen sijaan vuonna 1912 yksi kirkonkello lähetettiin takaisin Saksaan valettavaksi uudelleen, koska kello oli alavireinen. Nykyään tarkka kuuntelija huomaa, että soitosta puuttuu jokunen sävel: muutama tappi on irronnut rummusta, eikä puutetta ole korjattu.

Esa Siljamäki

seurakuntanuorena, pappina ja kirkkoherrana Kalliossa 1951–1973 ja 1985–2007

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat