Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisien riittämätön määrä on poliittinen valinta

Poliisin voimavaroja on merkittävästi lisättävä. Lisäksi on tehostettava muun muassa talousrikostorjuntaa ja pimeän ulkomaisen työvoiman valvontaa sekä perustettava poliisiin raskaan liikenteen erityisosaajien yksikkö, kirjoittaa entinen sisäministeri Kari Rajamäki.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajat Kalle Jokinen ja Pauli Kiuru (kok) kehuivat hallituksen sisäisen turvallisuuden selontekoa ja sitä, että poliisin voimavarat on nyt huomattu (HS 22.6.).

Tämä on valitettavasti lumekuvausta keskeisesti kokoomuksen siunaamalle kehitykselle. Sisäministerikauteni jälkeen poliisikoulutuksen määrää kritisoiden ministerit Anne Holmlund (kok) ja Päivi Räsänen (kd) jopa puolittivat poliisikoulutuksen. Tämä johti poliisin vahvuuden rajuun laskuun.

Valtiovarainvaliokunta huomautti Sdp:n lailla jatkuvasti, ettei koulutus riitä korvaamaan edes eläköityviä poliiseja. Valtiovarainvaliokunta piti erittäin oleellisena poliisin resurssien pitäjänteistä suunnittelua ja sitä, että uusien opiskelijoiden määrä ja eläköityminen ovat tasapainossa. Valiokunta huomautti myös, että eläköitymistä tulee pystyä ennakoimaan. Näin aikoinaan poliisiosaston kanssa teimme kuukausittain.

Koulutusmäärien pudottaminen oli tapa ”sopeuttaa” poliisien määrää pienempiin kehyksiin. Samalla ajettiin läpi Pora-hankkeet ja paisutettiin poliisihallitusta viroilla ja johdon palkankorotuksilla. ”Paateron palatsi” söi kentän voimavaroja.

Nyt porvarihallituksen selonteko tunnustaa: ”Kaksi kolmasosaa vastaajista koki tulevaisuuden nyt nykyistä turvattomampana, vuosi sitten näin ajatteli hieman yli puolet.” Edelleen selonteossa kerrotaan, että raiskauksista jää selvittämättä puolet, pahoinpitelyistä ja omaisuusrikoksista lähes kaksi kolmasosaa. Laittomasti maassa olevilla turvapaikanhakijoilla on kohonnut riski velkaantua rikollisjärjestöille ja joutua ihmiskaupan uhreiksi ja järjestäytyneen rikollisuuden piiriin. Yhteydet Suomesta terroristisiin toimijoihin ulkomailla ovat lisääntyneet. Vähenevä määrä poliisipartioita johtaa yhä vakavampien ja kiireellisimpien hälytystehtävien siirtämiseen tai tekemättä jättämiseen. Harvaan asutuilla alueilla turvallisuuden ylläpito vaikeutuu.

Edellä oleva voisi paremmin olla sisäisen turvattomuuden selonteosta, jonka on johdettava poliisin ja rajavartioston voimavarojen merkittävään lisäykseen. Samalla on tehostettava muun muassa talousrikostorjuntaa ja pimeän ulkomaisen työvoiman valvontaa sekä perustettava poliisiin raskaan liikenteen erityisosaajien yksikkö. Muutoin hallituksen toimet heikentävät sosiaalista ja sisäistä turvallisuutta ja kansallista eheyttä sekä luottamusta viranomaisten toimintakykyyn.

Kari Rajamäki

sisäministeri 2003–2007, Sdp:n sisäisen turvallisuuden työryhmän jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat