Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskittäminen ei aina paranna hoidon laatua

Hyvän tuloksen keskussairaalassa proteesileikkauksen tekevät sairaalan omat, työhönsä sitoutuneet virkalääkärit.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä esitti vaativien leikkausten keskittämistä (HS Vieraskynä 1.7.).

Vaativa operatiivinen toiminta on Suomessa keskitetty jo aikaa sitten esimerkiksi sydänkirurgian, vaativan syöpäkirurgian, vaativien traumojen ja neurokirurgian osalta. Nyt halutaan keskittää myös nykyisten keskussairaaloiden niin sanottua bulkkikirurgiaa. Tätä perustellaan hoidon laadulla ja potilasvahinkojen määrällä.

Keskitettävän kirurgian joukossa on esimerkiksi polvien tekonivelkirurgia, jonka parhaat tulokset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan olivat Kys-piiriin kuuluvassa Mikkelin keskussairaalassa. Samassa THL:n tilastossa erään toisen keskussairaalan proteesikirurgian tulokset ovat huonommat. Yliopistosairaalat olivat jossain kyseisten keskussairaaloiden välillä.

Hyvän tuloksen keskussairaalassa proteesileikkauksen tekevät sairaalan omat, työhönsä sitoutuneet virkalääkärit. Huonomman sairaalan proteesit leikkaavat suurelta osin ostopalvelulääkärit, jotka ovat päätyössään suuressa yliopistosairaalassa ja keikkailevat pienessä keskussairaalassa. Jokin suuren sairaalan suuressa laadussa ei siis kuitenkaan toimi. Ainakin laadun sitten rajaa suuren sairaalan ulko-ovi.

On myös luultavaa, että potilaat tekevät suhteellisesti vähemmän potilasvahinkoilmoituksia yliopistosairaaloiden hoidosta, koska tämä mielletään helpoksi parhaimmaksi mahdolliseksi hoidoksi – vähän kuin oikeusprosessissa korkein oikeus.

Kirurgian keskittämisessä kannattaa muistaa, että asia ei koske vain leikattavia potilaita. Leikkaustoiminta ja leikkauksiin seulominen vaativat myös laajan poliklinikkatoiminnan. Kaikkia potilaita ei leikata, ja usein leikkaamatta jättäminen on enemmän potilaan edun mukaista kuin leikkaaminen.

Puhutaan siis paljon suuremmasta potilasmäärästä kuin voitaisiin päätellä esimerkiksi asennettujen polviproteesien määrästä.

Proteesikirurgian poisvienti vie käytännössä myös mahdollisuuden leikata kevyttä ortopediaa tai vaikkapa ikäihmisten lonkkamurtumia. Myös mahdollisuus pitää yllä erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista päivystystä huononee oleellisesti, koska osaajia on vähemmän.

Entä kustannukset – säästäminenhän tämän kaiken takana kuitenkin on? Kun kirurgiaa keskitetään, koko potilasmassa ahdetaan vain muutamaan keskukseen matkakustannuksineen.

Epäilenkin vahvasti mitään säästöjä saavutettavan. Jos tähän vielä lisätään päivystystoiminnan kustannus-hyötysuhteen lasku ei-laajan päivystyksen sairaaloissa – mikä vääjäämättä seuraa, kun päivystyksen taso laskee – säästöt kääntyvät suorastaan lisäkustannuksiksi.

Heikki Laine

anestesiaylilääkäri, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat