Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensikertalaisten kiintiöt ovat syrjiviä

Joku on päässyt opiskelemaan hakemaani koulutusohjelmaan minua huonommalla tuloksella.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hain tänä keväänä opiskelijaksi yliopistoon. Joitakin päiviä sitten saapunut kirje tiesi kertoa, että tänä vuonna alin hyväksytty pistemäärä tavoittelemaani koulutusohjelmaan oli puoli pistettä vähemmän kuin oma tulokseni, mutta jäin silti neljännelle varasijalle. Kuinka tämä on mahdollista?

Mahdolliseksi tämän tekee tänä vuonna käyttöön otetut kiintiöt jaettaessa opiskelupaikkoja. Suurin osa opiskelupaikoista varataan ensi kertaa hakeville eli niille, joilla ei ole ennestään korkeakoulupaikkaa tai -tutkintoa.

Pienempi osa paikoista varataan hakijoille, jotka ovat aiemmin ottaneet vastaan korkeakoulupaikan tai suorittaneet korkeakoulututkinnon. Minä kuulun jälkimmäiseen joukkoon.

Joku on päässyt opiskelemaan hakemaani koulutusohjelmaan minua huonommalla tuloksella. Korkeakoulupaikkojen kiintiöjärjestelmä mahdollistaa sen, että pääsykokeissa paremmin menestynyt hakija voi menettää opiskelupaikkansa hakijalle, joka ei yksinkertaisesti ollut yhtä hyvä.

Tämä on aidosti hämmentävää. Järjestelmä tuntuu vielä oudommalta, kun mietitään, miten tällainen järjestely vaikuttaa käyttäytymistieteellisillä aloilla, kuten logopediassa tai psykologiassa, tai kliinisillä aloilla, kuten lääketieteessä.

Näille aloille ei ole millään tavalla perustellumpaa valita opiskelijoita huonommin pääsykokeessa pärjänneiden joukosta, joiden meriitiksi hakuprosessissa katsotaan ensikertalaisuus, toisin sanoen joko hakijan nuori ikä tai epäonnistumiset aiempien vuosien pyrkimisissä.

Uudistetun järjestelyn tarkoituksena on ilmeisesti helpottaa nuorten pääsyä opiskelemaan, vähentää välivuosia ja nuorisotyöttömyyttäkin.

Minulle tämä uudistus on kuitenkin yhtä hölmöläisten peitonjatkoa. Samalla kun yksi kevään ylioppilas on pelastunut välivuoden viettämiseltä pärjäämällä valintakokeessa varasijoilla olevia huonommin, minä jään edelleen pyörimään tyhjille työmarkkinoille työttömyysturvan varaan.

Arvoitukseksi jää, millä tavalla kiintiöjärjestelmä vaikuttaa työllistymiseen myönteisesti.

Minä, yhden tutkinnon suorittanut ja kortistossa valmistumisestani saakka jumittanut hakija, yritin ratkaista tulevaisuuteni hakemalla uudelle koulutusalalle, joka minua todella kiinnostaa ja jonka osaajista on pulaa.

Viimeistään neljässä vuodessa olisin itsekin takuuvarmasti työllistynyt ja kyennyt tuottamaan yhteiskunnalle verotuloja aivan eri mittakaavassa kuin nyt tai lähitulevaisuudessa.

Eikö tämä ole juuri sellaista aktiivisuutta, jota yhteiskunnan tulisi tukea?

Varasijalle jäänyt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat