Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kekkonen pelkäsi liikaa Neuvostoliittoa

Neuvostoliiton mahdollisuudet toimia toisen maailmansodan jälkeen olivat supistuneet ratkaisevasti sen jälkeen, kun Pariisin rauhansopimus oli solmittu ja Nato perustettu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kulttuurisivujen (HS 5.7.) haastattelussa Tampereella sijaitsevan Lenin-museon johtaja Kalle Kallio toisti jälleen väitteen, että koska Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden vuonna 1917, Neuvostoliitto ei olisi voinut pettää tätä lupaustaan. Presidentti Urho Kekkosen sanotaan siksi korostaneen Leninin osuutta Suomen itsenäistymisessä.

Kekkonen sivuutti sen tosiasian, että Lenin lupasi itsenäisyyden myös Keski-Aasian rajanaapureilleen mutta liitti ne osaksi Neuvostoliittoa heti kun sisällissota oli kääntynyt punaisten voitoksi. Suomen itsenäisyyden puolestaan Neuvostoliitto yritti lopettaa hyökkäämällä Suomeen vuonna 1939.

Mikäli Kekkonen todella uskoi asiaansa, se johtui hänen Neuvostoliittoa kohtaan tuntemastaan pelosta. Se oli liiallista. Neuvostoliiton mahdollisuudet toimia toisen maailmansodan jälkeen olivat supistuneet ratkaisevasti sen jälkeen, kun Pariisin rauhansopimus oli solmittu (1947) ja Nato perustettu (1949).

Neuvostoliitto noudatti koko kylmän sodan ajan periaatetta, jonka mukaan sillä oli oikeus puuttua toisen maan asioihin myös sotilaallisesti vain, jos maa oli jo neuvostojoukkojen miehittämä (Unkari, Tšekkoslovakia) tai maassa oli apua pyytävä kommunistinen hallitus (Afganistan). Tämä panee miettimään Suomen sodanjälkeiseen suomettumiseen johtaneen politiikan mielekkyyttä.

Kari Niilola

kauppatieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat