Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristö kärsii jäykästä byrokratiasta

Suomessa syntyy ajoneuvojen renkaista valtava määrä – noin 50 000 tonnia – jätettä, jota voidaan hyödyntää nykyisin vain hakijalle kalliilla ja hitaalla ympäristölupamenettelyllä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luonnon maa- ja kallioainesvaroja voitaisiin säästää merkittävästi, jos helpotettaisiin nykyisestään kunnolla uusiomateriaalien käyttöä maanrakennustöissä. Nykyisin saa käyttää alle 500 tonnin eriä voimalaitostuhkia ja betonimursketta ilmoitusmenettelyllä. Viime vuonna ilmoitusmenettely oli ilmainen ja tänä vuonna siitäkin peritään 220 euron maksu. On järjetöntä maksattaa hankkeisiin ryhtyvillä luonnonvarojen säästämisestä.

Suomessa syntyy ajoneuvojen renkaista valtava määrä – noin 50 000 tonnia – jätettä, jota voidaan hyödyntää nykyisin vain hakijalle kalliilla ja hitaalla ympäristölupamenettelyllä. Rengasrouheella pystytään maanrakentamisessa korvaamaan pehmeikölle usein tarvittava kevennysaines, routaeristys- ja kuivatuskerros. Käyttämällä rengasrouhetta totuttujen uusiutumattomien aineiden sijasta säästetään luontoa merkittävästi. Kallion louhintatarve vähenee ja voidaan korvata öljypohjaisia uusia solumuovieristeitä.

Purkubetonista saadaan murskaamalla tukevan maarakenteen materiaali. Nykyisen Mara-asetuksen mukaan betonimurskeen suurin raekoko saa olla 150 millimetriä. Uusiomateriaalikerroksen paksuus ei asetuksen mukaan saa olla 1,5 metriä isompi. Aivan perusteetonta ja järjetöntä on määritellä raekokoja ja rakennepaksuuksia muulla kuin rakennusteknisellä perusteella.

Nykyisessä määräysviidakossa on unohdettu ympäristö kokonaisuutena. Määräyksin häärätään aivan epäoleellisten nyanssien ympärillä. Määräyksiä esittelevä ympäristöministeriö näyttää vain valtaansa tekemällä uusiutumattomien luonnonvarojen säästämisestä mahdollisimman hankalaa.

Luonnon säästämisen tulisi olla myönteistä, jokaisen mieltä ylentävää toimintaa. Orastavaa uusioaineksien järkevää käyttöä edistävää työtä ei saa tyrehdyttää kasvavalla byrokratialla eikä ahneilla lupamaksuilla.

Martti Kaunismäki

insinööri ja yrittäjä, Lapua

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat