Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijän työttömyysturva ei muuttunut

On sääli, jos itsensä työllistäjät eivät ole uskaltaneet ottaa keikkatyötä vastaan. Lainmuutos ei anna aihetta tähän pelkoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Vihreiden Yrittäjien puheenjohtaja Kaisa Hernberg kirjoittivat (HS Mielipide 1.7.) itsensä työllistäjien työttömyysturvasta. Heidän näkemyksiinsä voi perustellusti yhtyä siltä osin kuin he katsovat itsensä työllistämisen yhteiskunnallisesti kannattavaksi ja kannustettavaksi toiminnaksi.

On myös tärkeää, että työttömyysturvajärjestelmää tarkastellaan siitä näkökulmasta, että kaikenlainen työn tekeminen kannattaa. Työttömyysturvajärjestelmään onkin tarkoitus valmistella muutoksia, joilla kannustetaan ihmisiä työllistämään itsensä, otetaan erilaiset työn tekemisen muodot huomioon paremmin kuin nyt ja mahdollistetaan joustavat siirtymät yrittäjästä palkansaajaksi ja päinvastoin.

Haluaisin kuitenkin tarkentaa kirjoituksessa annettua kuvaa vuodenvaihteen lainmuutoksesta. Lainmuutoksen seurauksena yksikään työntekijä ei muuttunut työttömyysturvassa yrittäjäksi, kuten kirjoituksessa annettiin ymmärtää. Työntekijän työttömyysturvalle ei tapahtunut mitään.

Kirjoituksessa mainitulla työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöksellä ei myöskään ole mitään tekemistä työttömyysturvalain muutoksen kanssa.

Lainmuutoksen seurauksena myös vähäistä yritystoimintaa harjoittavia henkilöitä pidetään yrittäjinä, kun aiemmin heidän katsottiin työllistyvän omassa työssään. Jo ennen muutosta näihin henkilöihin sovellettiin täysin samoja säännöksiä toiminnan pää- ja sivutoimisuuden arvioinnin osalta kuin yrittäjiin.

Lainmuutoksen seurauksena yrittäjäkäsitteestä tuli sosiaalivakuutuksessa yhtenäisempi, mikä on hyvä asia.

On sääli, jos itsensä työllistäjät eivät ole uskaltaneet ottaa keikkatyötä vastaan, kuten kirjoituksessa todettiin. Lainmuutos ei anna aihetta tähän pelkoon.

Janne Makkula

työmarkkinajohtaja, Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat