Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En ihmettele, että nuoret lähtevät opiskelemaan ulkomaille

Lähtöön kannustavat nykyinen pääsykoejärjestelmä ja yleinen apaattinen ilmapiiri, kirjoittaa Raini Sipilä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tänäkin vuonna tuhannet nuoret pyrkivät turhaan haluamalleen alalle. Uusi – ja mielestäni vastuuton – jatkokoulutusjärjestelmä asettaa nuoren tiukan valinnan äärelle heti kättelyssä: valitse oma urasi kerralla tai kadut.

Sinänsä ensikertalaisten suosiminen pääsykokeissa mielestäni kannattaa, mutta jos ensikertalaisen statuksen voi säilyttää vain muita mahdollisia opiskelupaikkoja vastaanottamatta, on järjestelmää pohdittava uudelleen. Alle parikymppisenä hakijana olisi oltava varma tulevaisuudestaan tietyn alan asiantuntijana? Käsi sydämelle: kuinka moni meistä aikuisista olisi heti lukiosta tai ammattikoulusta päästyään tiennyt, mitä työtä ajatteli loppuelämänsä tekevän?

On tosiasia, että suomalaisten koulutustaso laskee. Asiaa eivät edistä tulevat resurssi- ja rahoitusleikkaukset lastentarhoista yliopistotasolle saakka, puhumattakaan siitä, että nuoria – huippuresurssiamme – haaskataan järjettömään pääsykoeruljanssiin.

Pienen maan ainoa mahdollisuus on hyvin koulutettu kansa. Monissa Keski-Euroopan maissa opiskelijat pääsevät heti opiskelemaan valitsemaansa pääainetta. Pitkin matkaa motivoituneet karsitaan jatkoon. Miten Suomessa on varaa hukata tuhansia opiskeluhaluisia ja -kykyisiä nuoria?

En ihmettele, että moni suomalaisnuori lähtee ulkomaille opiskelemaan. Siihen kannustavat sekä nykyinen pääsykoejärjestelmä että yleinen apaattinen ilmapiiri. Rohkaisen myös jo neljättä kertaa Helsinkiin hakevaa tulevaa lääkäriä miettimään vaihtoehtoa muualta: huippulääkäreitä valmistuu Suomen lisäksi myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Raini Sipilä

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat