Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijavalinnan uudistusta kannattaisi vielä miettiä

Ensikertalaiskiintiöt ja yo-kirjoitusten painottaminen heikentävät mahdollisuuksien tasa-arvoa, sillä alan vaihtamisesta tulee entistä vaikeampaa, kirjoittaa Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Tuomas Dahlström.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) totesi, että Suomen opiskelijavalinta on monimutkainen järjestelmä (HS 6.7.). Opetusministerin ajamat alakohtaiset valintakokeet ovat kehitystä, mutta muuten ollaan menossa väärään suuntaan.

Opetusministerin mielestä nykyinen valintajärjestely uhkaa mahdollisuuksien tasa-arvoa, sillä kaikki eivät voi osallistua kalliisiin valmennuskursseihin. Kuitenkin mahdollisuuksien tasa-arvo menetettiin jo silloin, kun nykyinen hallitus päätti lukukausimaksujen asettamisesta EU- ja Eta-alueen ulkopuolisille opiskelijoille.

Jo käyttöön otetut ensikertalaiskiintiöt ja yo-kirjoitusten painottaminen tulevaisuudessa heikentävät myös mahdollisuuksien tasa-arvoa, sillä alan vaihtaminen on tulevaisuudessa entistä vaikeampaa. Ei ole näyttöä edes siitä, että yo-kirjoitusten perusteella voitaisiin valita soveltuvimpia hakijoita.

Esimerkiksi vuonna 2013 Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa 63 prosenttia valituista olisi vaihtunut, jos valinta olisi tehty yo-kirjoitusten arvosanojen perusteella.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kävi yliopistojen kanssa sopimusneuvottelut toukokuussa, joissa keskusteltiin koulutusvastuista ja rahoituksesta mutta myös pääsykokeista. Yliopistojen päätöksiin vaikuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus, joten millainen yhteys keskusteluissa on ollut rahoituksella ja pääsykokeilla? Onko yliopistojen mahdollisuus tahdonmuodostukseen ollut vapaata ilman riskiä rahoituksen heikkenemisestä?

Pidän myönteisenä kehityksenä yhteisiä alakohtaisia valtakunnallisia valintakokeita, jos yliopistoilla on mahdollisuus asettaa pääsykokeisiin ennakkomateriaalia, sillä monella alalla laajojen kokonaisuuksien hallinta ja uuden tiedon omaksuminen nopeasti on välttämätöntä. Toivottavasti opetusministeri punnitsee opiskelijavalinnan uudistusta kaikista näkökulmista ja ottaa huomioon alakohtaiset erot.

Tuomas Dahlström

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat