Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus ja TTIP eivät vie päätösvaltaa julkisista palveluista

Julkiset palvelut on suljettu EU:n TTIP-neuvottelumandaatin ulkopuolelle. Suomi voi itse päättää julkisten palveluiden järjestämistavasta ja rahoituksesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pertti Lahden mukaan (HS Mielipide 6.7.) EU:n ja Yhdysvaltain ”salaiset” TTIP-kauppaneuvottelut vievät Suomelta vallan päättää julkisista sote-palveluista. Martti Koskenniemi (HS Mielipide 21.6.) pelkäsi, että Suomi joutuu monikansallisten terveydenhoitoyritysten painostuksen kohteeksi.

Sotesta ja TTIP:stä on käyty avointa keskustelua eduskuntaa myöten. Faktatietoa on saatavilla laajalti.

Julkiset palvelut on suljettu EU:n TTIP-neuvottelumandaatin ulkopuolelle. Suomi voi itse päättää julkisten palveluiden järjestämistavasta ja rahoituksesta. TTIP ei vaadi yksityistämään julkisia palveluja, eikä se rajoita oikeutta palauttaa palveluja kilpailutuksen jälkeen takaisin julkiseen tuotantoon. Julkisten ja yksityisten palveluiden laatua tai palveluntarjoajien pätevyyttä voidaan vastedeskin säännellä palveluntuottajan omistuspohjasta riippumatta.

Terveen julkisen talouden ja toimivien julkisten palveluiden nimissä sote-uudistuksella halutaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan tavoin tarjota asiakkaille valinnanvapaus palveluiden hankkimisessa. Samoista syistä on välttämätöntä, että julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ovat samalla viivalla. Julkista toimijaa ei saa suosia esimerkiksi toimitilojen, tarvikkeiden ja lääkkeiden hinnoittelussa. Julkisen sote-palvelun tarjoaminen kilpailuneutraalisti on yksinomaan kansallisten etujemme mukaista ja kotimaisessa päätösvallassa.

TTIP ei tuo yksityisille sote-palveluntuottajille niiden monikansallisesta omistuspohjasta huolimatta mitään investointisuojaan perustuvaa oikeutta uhata tai vaatia Suomen valtiolta korvausta ”vaarantuneista voitoista” tai ”investointien tuotto-odotuksista”.

Investointisuojaan voi vedota, jos liiketoiminta pakkolunastetaan tai kansallistetaan yleisen edun nimissä ilman taloudellista korvausta. Suomessa tällaista riskiä ei ole olemassa sote-uudistuksen tai TTIP-sopimuksen jälkeenkään. Siitä Suomen perustuslaki pitää huolen.

Timo Vuori

johtaja, Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat