Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijavalintaa kehitetään parhaiten luopumalla ylioppilastutkinnosta

Mikäli ylioppilaskirjoitusten painoarvo opiskelijavalinnassa kasvaa, korkeakoulujen ulkopuolisilla tahoilla on entistä suurempi valta valinnassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ilmoitti (HS Mielipide 6.7.), että pänttäämistä vaativista pääsykokeista luopumisesta on sovittu. Samalla suunnitelmissa on ylioppilastutkinnon parempi hyödyntäminen opiskelijavalinnoissa.

Nykyisin suuri osa nuorista osallistuu kahteen laajaan kokeeseen pyrkiessään opiskelemaan korkeakouluun. On hyvä, että tästä päällekkäisyydestä luovutaan ja opiskelijavalintaa kehitetään.

Opetusministerin valitsemaan linjaan sisältyy kuitenkin ongelmia. Se ei mahdollista siirtymistä yhden opiskelijavalinnan malliin. Korkeakoulujen opiskelijavalinnasta ei voida luopua, sillä vastedeskin opiskelemaan pitää päästä ilman ylioppilastutkintoa ja silloinkin, jos ylioppilaskirjoitukset ovat menneet penkin alle.

Ylioppilastutkinnosta sen sijaan voidaan luopua.

Mikäli ylioppilaskirjoitusten painoarvo opiskelijavalinnassa kasvaa, korkeakoulujen ulkopuolisilla tahoilla on entistä suurempi valta valinnassa. Luulisi, että laitoksilla itsellään on paras asiantuntemus arvioida, millaisilla kriteereillä alalle on järkevää valita opiskelijoita.

Ylioppilastutkinnosta luopuminen mahdollistaisi lukion kehittämisen. Lukio tähtää liian paljon yksittäiseen kokeeseen, mikä ei motivoi monipuoliseen opiskeluun.

Opetusministerin asettama toisen ja kolmannen asteen nivelvaihetta pohtiva työryhmä voisi harkita vanhaan malliin palaamista, jossa yliopistoon opiskelemaan valitut saivat ylioppilaan arvonimen.

Kuten Grahn-Laasonen totesi, opiskelupaikan saaminen on eräs elämän isoimpia asioita. Nykyisin tapanamme on juhlia koulun päättymistä. Merkittävin tapahtuma nuoren elämässä ei liity niinkään siihen vaan tulevaisuuden aukeamiseen, jota sietää juhlia painamalla valkolakki päähän.

Mikko A. Niemelä

yhteiskunnallisten aineiden opettaja

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat