Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteen opiskelijavalintaan voisi ottaa mallia muista maista

Lääketieteelliseen tiedekuntaan valittaisiin valintakokeen kautta moninkertainen määrä hakijoita, joiden määrää karsittaisiin kahden ensimmäisen vuoden aikana opintomenestyksen perusteella.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kuten nimimerkki Turhautunut hakija antoi ymmärtää (HS Mielipide 5.7.), Suomen viiden lääketieteellisen tiedekunnan vuosittainen valintakoe on sen verran ongelmallinen, ettei se voi johtaa parhaiden kykyjen valitsemiseen lääkärin, hammaslääkärin ja eläinlääkärin koulutukseen.

Tänä vuonna otettiin käyttöön ensikertalaiskiintiöt, jonka suuruuden tiedekunnat määrittelevät itse epäselvin perustein. Muiden kuin ensikertalaisten on vastedes hyvin vaikeaa päästä opiskelemaan lääketiedettä. Näin kokeneempien hakijoiden kypsyyttä, elämänkokemusta ja aiemmista opinnoista saatuja valmiuksia ylenkatsotaan ja juuri lukiosta valmistuneita suositaan.

On lisäksi arveluttavaa, että yliopistoihin päästään lähinnä valmennuskurssien avulla. Vuonna 2001 Helsingin yliopiston antamassa virallisessa kannanotossa sanotaan: ”Mikäli valmennuskursseja järjestetään, ne eivät saa millään tavoin vaarantaa yliopiston valintakokeiden uskottavuutta.”

Yliopiston mukaan ”hakijalle ei myöskään saa syntyä mielikuvaa siitä, että valmennuskurssi olisi edellytys tai tae valintakokeessa menestymiselle”.

Dosentti Veli-Matti Tiainen ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen kuitenkin myöntävät (HS Mielipide 1.7.), että kalliit valmennuskurssit antavat edelleenkin varakkaimmille hakijoille “kiistattoman edun”.

Mielestäni valintaprosessi on hakoteillä niin kauan kuin se perustuu yksinomaan yhden päivän valintakokeeseen. Oikeudenmukaisin ratkaisu lääketieteellisten alojen valintakokeen ongelmallisuuteen olisi malli, jota käytetään eri tavoin monissa muissa maissa: lääketieteelliseen tiedekuntaan valitaan valintakokeen kautta moninkertainen määrä hakijoita, joiden määrää karsitaan kahden ensimmäisen vuoden aikana opintomenestyksen perusteella.

Tämän mallin soveltaminen ei tulisi kohtuuttoman kalliiksi, sillä ensimmäisten vuosikurssien opinnot ovat pitkälti luentomuotoisia ja kirjatenttejä.

James O’Connor

lääkikseenilmaiseksi.fi-sivuston perustaja

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat