Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populismi vaarantaa kansanvallan

Jos kansanäänestystä edeltävät kampanjat johtavat tarkoituksellisesti harhaan, on aiheellista kyseenalaistaa niin tulos kuin instrumentti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vilho Mäkelä kysyi (HS Mielipide 30.6.), mikä olisi vaihtoehto kansanäänestyksille. Kansanäänestysten arvostelu ei tarkoita demokratian vastustamista.

Kritiikki ja huoli kohdistuvat siihen, miten tätä instrumenttia voidaan käyttää väärin. Britannian EU-kansanäänestyksessä iso osa eron puolesta äänestäneistä ilmeisesti antoi äänensä esimerkiksi maahanmuuton loppumiselle, työpaikkojen takaisin saamiselle ja Britannian ”suuruudelle”. Näillä asioilla ei ole juurikaan tekemistä EU:n kanssa.

Ihmisillä on oikeus äänestää, miten haluavat. Jos kampanjat kuitenkin johtavat tarkoituksellisesti harhaan ja ihmiset äänestävät pitkälti tietämättä ja ymmärtämättä todellisia seurauksia, on aiheellista kyseenalaistaa niin tulos kuin instrumentti. Kun lisäksi poliitikot yksi toisensa jälkeen pesevät kätensä likapyykistä, tilanne on vakava.

Britannian kansanäänestys oli varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun populismi saa liikaa jalansijaa. Se nakertaa demokratiaa pala palalta.

Minja Timperi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat