Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pitäisi boikotoida vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja

Qatarissa pidettäviin MM-kisoihin liittyvissä rakennustöissä on tiettävästi kuollut enemmän kuin yksi ihminen päivässä, kirjoittaa Sara Salomaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime viikkoina on seurattu jalkapallon EM-turnausta. Ranskassa pidettävät kisat keräävät paljon mediahuomiota ja kansalaisten kiinnostusta. Samalla on tärkeää nostaa pöydälle Qatarissa vuonna 2022 pelattavat jalkapallon maailmanmestaruuskisat, jonka järjestäjiin on kohdistunut räikeitä lahjusepäilyjä.

Qatar on merkittävä kysymys myös urheilun ja politiikan välisen suhteen näkökulmasta. Vuoden 2022 arvokisat ovat rajapyykki, jossa mitataan kaupallisen mainosarvon ja ihmisoikeuksien arvostuksen erot. Qatar käyttää kisojen rakennustöihin aasialaista halpatyövoimaa. Työolojen ja palkkatason puolesta kyse on orjatyövoimasta. Jokainen kisoihin osallistuva valtio ja valtioiden päämiehet hyväksyvät tämän globaalin orjakaupan lähettämällä maajoukkueensa kisoihin.

Suomi voi tehdä poikkeuksen. Suomi voisi julistaa ensimmäisenä valtiona boikotin Qatarin maailmanmestaruuskisoja kohtaan.

Ihmisoikeuksien näkökulmasta boikotti on välttämätön, sillä maailman työntekijöiden oikeuksien puolesta taistelevan International Trade Union Confederationin (ITUC) mukaan kisoihin liittyvissä rakennustöissä on kuollut enemmän kuin yksi ihminen päivässä. Koko kisojen rakennustöiden osalta tämä merkitsee ainakin 4 000:ta työntekijän kuolemaa.

Julistamalla boikotin Suomi osoittaa selkärankaa yhtäläisten ihmisoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten edessä. Suomen jalkapallolle boikotti ei olisi suuri isku, sillä menestystä pelikentällä on turha odottaa. Menestyksen puute kannattaakin kääntää ihmisoikeuksien voitoksi: sanoudutaan irti Qatarin kisoista.

Sara Salomaa

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat