Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikissa kunnissa tulee nyt tehdä tulevaisuustyötä

Kuntien on huomioitava sote- ja maakuntauudistuksen tuomat muutokset budjettiensa valmistelussa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus julkisti 29. kesäkuuta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntien perustamiseen liittyvät alustavat lakiluonnokset.

Suomeen perustetaan 18 itsehallinnollista maakuntaa. Maakuntien vastuulle siirtyvät vuoden 2019 alusta julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, maakuntaliittojen tehtävät ja eräät muut kuntien ja valtion aluehallinnon tehtävät.

Uudistusten keskeiset lait ovat maakuntalaki, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki, voimaanpanolaki ja maakuntien rahoituslaki.

Sote- ja maakuntauudistuksen perimmäisenä tarkoituksena on nykyaikaistaa palveluja ja parantaa julkisen talouden kestävyyttä. Ratkaisulla haetaan keinoja kolmen miljardin euron kestävyysvajeen ratkaisemiseen.

Säästötavoite ei synny itsestään, vaan siihen liittyy vahvasti odote toiminnan uudistamisesta. Uusissa maakunnissa tulee ottaa käyttöön tehokkaimmat ja vaikuttavimmat toimintatavat, jotta palvelut voitaisiin tuottaa vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti.

Maakunnan vastuulla on sovittaa palvelut yhteen asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi ja toimiviksi palvelu- ja hoitoketjuiksi. Tämä koskee julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja niin perustasolla kuin erityistasollakin. Myös kaikki rahoitus kulkee maakunnan kautta palvelujen tuottajille.

Mikä kuntia odottaa syksyllä? Varsinaista hallituksen esitystä lakiluonnoksista odotellaan vielä kunnissa varsinaisille lausuntokierroksille. Talousarvioiden valmistelu edistyy syksyllä lausuntokierroksen rinnalla kunnissa. Kunnissa budjetoidaan nyt kunnasta riippuen kautta 2017–2019 tai 2017–2020.

Kaikkien kuntien budjetin laatimisessa merkittävää on nyt se, että uudistuksen hengen mukaisesti sosiaali- ja terveystoimen palvelut tulee irrottaa kuntapohjasta vuodesta 2019 alkaen. Sosiaali- ja terveystoimen kokonaisuudesta vastaavat maakunnat, eivät enää nykyiset yksittäiset kunnat.

Kuntien tulisi viipymättä käynnistää perusteellinen, jäljelle jäävän peruskunnan palveluverkon tarkastelu. Parempi tuottavuus ja kustannustehokkuus vaativat myös uudenlaisia laatu- ja vaikuttavuusmittareita. On tärkeää säilyttää kunta taloudellisesti kestävällä pohjalla myös muutoksen jälkeisinä vuosina. Moni kunta on työhön jo onneksi ryhtynytkin.

Valitettavasti on vielä myös sellaisia kuntia, jotka ovat tiuhaan viljelleet arkipuheessaan jos-lauseita – jos mikään ei muuttuisikaan.

Kaikissa kunnissa on nyt todellisen tulevaisuustyön aika. Sote-uudistus tuo palveluihin isoja muutoksia. Kaikkien katsetta tulevaisuuteen tarvitaan. Muutosjohtajuudelle on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan.

Katja Pesonen

kauppatieteiden maisteri

kuntatalouden ja hallinnon asiantuntija

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat