Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidehallinnon keskittäminen on purettava

Uuteen maakuntalakiin tulee kirjata, että maakuntien tehtävänä on kulttuurin ohella myös taiteen edistäminen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus julkisti luonnoksen maakuntalaista. Laissa määriteltäisiin maakunnille siirrettävät tehtävät. Maakunnilla olisi laaja tehtäväkenttä, johon kuuluu muun muassa maakunnallisen identiteetin edistäminen.

Luonnoksen mukaan maakunnan tehtävänä on kulttuuria koskevien suunnitelmien ja kehittämistoimenpiteiden yhteensovittaminen osana maakuntastrategian ja -ohjelman sekä maakuntakaavoituksen toteuttamista. Lisäksi maakunnan tehtävänä on hoitaa kulttuuriympäristöä.

Kulttuurin edistäminen tarkoittaa lakiluonnoksen perustelujen mukaan aineettoman tuotannon, luovan talouden ja kulttuurimatkailun edistämistä. Tavoitteena on edistää aineettoman tuotannon syntyä ja kasvua sekä luovan työn tekemisen edellytyksiä.

Maakuntauudistus vastaa siten voimassa olevaa lainsäädäntöä, jonka mukaan maakuntaliitto vastaa kulttuuria koskevien suunnitelmien ja kehittämistoimenpiteiden yhteensovittamisesta osana maakuntaohjelman toteuttamista.

Taide on erottamaton osa kulttuuria. Kuitenkin taidetta koskeva päätöksenteko ollaan jättämässä maakuntauudistuksen ulkopuolelle. Vuonna 2012 keskeinen osa taiteen päätöksentekoa siirrettiin Taiteen edistämiskeskukselle, kun maakuntien liittojen tehtävistä poistettiin alueellisten taidetoimikuntien nimittäminen. Alueelliset taidetoimikunnat nimittää nykyisin valtion taideneuvosto, jonka puolestaan asettaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Taidehallinnosta on tullut aiempaa keskittyneempää. Viime vuosien aikana on taidehallinnon aluetoimipisteitä ja niiden henkilökuntaa vähennetty samalla kun Helsingissä toimivaa Taiteen kehittämiskeskusta on vahvistettu.

Maakuntauudistuksen yhteydessä olisi luontevaa vahvistaa alueilla tapahtuvaa taiteen päätöksentekoa. Taidetoimikunta kuuluu luontevasti jokaiseen maakuntaan. Osana maakuntien aseman vahvistamista niille olisi annettava tehtäväksi nimittää oman alueensa taidetoimikunnat.

Maakuntalakiin tulee kirjata, että maakuntien tehtävänä on kulttuurin ohella myös taiteen edistäminen. Taiteen edistämiskeskuksen alueellisten toimipisteiden on oltava osa uutta maakuntahallintoa. Aidon maakuntien itsehallinnon pitää koskea myös taiteen päätöksentekoa.

Pentti Mäkinen

maakuntajohtaja

Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat