Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akatemiatutkijoiden uraa tulee edistää

Suomen Akatemian rahoitus on tasoltaan niin vaatimatonta, että monet menestyneet suomalaiset tutkijat ovat päätyneet perustamaan tutkimusryhmänsä ulkomaille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen tieteen uusiutuminen on riippuvainen siitä, että postdoktoraalivaiheen ohittaneet menestyneet nuoret tutkijat perustavat uusia tutkimusryhmiä. Yleensä tämä tapahtuu Suomen Akatemian akatemiatutkijan viran ja siihen liittyvän tutkimusrahoituksen kautta.

Valitettavasti Akatemian rahoitus on tasoltaan niin vaatimatonta, että monet menestyneet suomalaiset tutkijat ovat päätyneet perustamaan tutkimusryhmänsä ulkomaille. Lisäksi nykyhallituksen tiedevihamielisyys on jo nyt karkottanut monta Suomeen muuttoa harkinnutta tutkijaa.

Toinen erittäin merkittävä ongelma on, ettei viisivuotisen akatemiatutkijan kauden jälkeen edes kansainvälistä huipputasoa oleville tutkimusryhmän johtajille ole olemassa urapolun jatkoa yliopistoissa. Nytkin moni menestynyt tutkija on juuri tässä tilanteessa ainakin Helsingissä ja Turussa.

Suomen Akatemia voisi ratkaista tämän ongelman omalla päätöksellään. Kun isäntäyliopisto sitoutuu vastaanottamaan akatemiatutkijan ja hänen rahoituksensa, yliopisto sitoutuisi samalla tarjoamaan akatemiatutkijalle urapolun (tenure track), jos tutkijan näytöt siihen riittävät neljän vuoden jälkeen tehdyn ulkopuolisen arvioinnin perusteella. Näin yliopistojen pitäisi tosissaan sitoutua valitsemiensa akatemiatutkijoiden uran edistämiseen eikä vain kuitata akatemiatutkijoiden rahat, minkä yliopistot kyllä tekevät hyvin mielellään.

Jukka Westermarck

Syöpäinstituutin säätiön

tutkijaprofessori, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat