Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoin demokratia on ehkä tulossa tiensä päähän

Demokratialle keskeinen henkilö ja ääni -periaate ei voi millään tuottaa optimaalisia päätöksiä kansalaisten pitkäaikaiseksi eduksi, kirjoittaa Markku Vettenniemi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päätoimittaja Kaius Niemi vaati kolumnissaan (HS 3.7.) poliitikoilta ja muulta eliitiltä tekoja, joiden avulla usko avoimeen demokratiaan säilyisi. Vaatimus sisältää ajatuksen siitä, että avoin demokratia olisi itsestäänselvästi jotain, mistä tulee pitää kiinni kynsin hampain. Miksi ihmeessä?

Yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuva länsimainen demokratia on vasta runsaan vuosisadan ikäinen. Tänä aikana demokraattinen hallintomalli on muun muassa mahdollistanut natsien valtaannousun – ja sen seurauksena tuhoisan toisen maailmansodan – sekä tuottanut valtavilla tulonsiirroilla kansalaisille elinolot, joiden tuloksia kutsutaan kestävyysvajeeksi ja haastavaksi huoltosuhteeksi.

Sen sijaan yksipuoluejärjestelmään ja ohjattuun demokratiaan uskova Kiina on noussut muutamassa vuosikymmenessä maailmantalouden ja -politiikan toimijoiden eturiviin.

Demokratialle keskeinen henkilö ja ääni -periaate ei voi millään tuottaa optimaalisia päätöksiä kansalaisten pitkäaikaiseksi eduksi. Lyhyet vaalikaudet aiheuttavat sen, että äänestäjien suosiosta taistelevien poliitikkojen on pakko ottaa huomioon äänestäjien kulloisetkin mieltymykset, vaikka he itse eivät niitä jakaisikaan.

Demokratia on kyllä nostanut yleistä koulutustasoa, mutta niin Yhdysvaltain kuin Britanniankin äänestäjien harkinta viittaa aivan muuhun kuin kasvavaan ymmärrykseen. Molempien maiden parlamentit ovat kaksikamarisia, mutta siitä huolimatta – vai juuri siksikö – äänestäjät käyttäytyvät kuten käyttäytyvät.

Viimeistään nyt Suomessa olisi syytä käynnistää avoin keskustelu siitä, onko meille tuttua avointa demokraattista hallintomallia syytä edelleen pitää parhaana. Ainakin maailma muuttuu, se on varmaa.

Markku Vettenniemi

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat