Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millainen on sinun ilmastosopimuksesi luonnon kanssa?

Ihmisen yhteys luontoon on katkennut. Luonnon kanssa on kuitenkin tultava toimeen, kirjoittaa Pertti Björkroth.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ihmisen yhteys luontoon on katkennut. Ennen elettiin yhdessä luonnon kanssa. Luonnossa asuivat jopa jumalat, joita palvottiin, joilta kysyttiin neuvoa ja joita kunnioitettiin syvästi.

Nykyisin luonto on ihmisen tarvitsemaa raaka-ainetta, jota käytetään surutta, seurauksista välittämättä. Miksi näin? Eikö ihminen tunne omaa luontoaan?

Luonto on osoittanut meille karulla tavalla, ettei ihminen voi hallita sitä nyt eikä tulevaisuudessa. Luonnon kanssa on tultava toimeen. Useissa kansainvälisissä ilmastokokouksissa Rion vuoden 1992 kokouksesta lähtien tuhannet tiedemiehet ovat kertoneet, mitä tulee tapahtumaan eli miten luonto reagoi ihmisen tekoihin.

Ilmastoskeptikot kuitenkin tekevät omaa propagandaansa, ikävä kyllä liian hyvin ja menestyksellisesti. He edustavat pysähtyneisyyttä – eivät muutosta, jota tarvitaan globaalisti ja nopeasti.

Suomen kesistä tulee sateisempia ja tuulisempia, mikä on pieni asia maailman mittakaavassa. Mutta entä koralliriutat, merten leväkasvusto ja valtamerien lämpeneminen? Varmaankin kaikki maailman ihmiset ovat saaneet kokea ilmastonmuutoksen tavalla tai toisella. Joidenkin kokonaisten maiden tulevaisuus näyttää jo lyhyellä aikavälillä huonolta.

Usko ihmisen haluun muuttaa luontoaan on säilytettävä. On syntynyt paljon hyvää, kuten cleantech-tuotteet ja kierrätys. Tärkein kuitenkin on kiertotalous. Kiertotalouden suurin este on yksittäisen ihmisen luonto, ihmisen muutoskyvyttömyys.

Syntyykö uusi maailmanlaajuinen talousjärjestelmä ja kuinka nopeasti? Talous ja luonnon kuormitus on erotettava toisistaan. Raaka-aineet yksinkertaisesti loppuvat ja luonnonkatastrofien määrä kasvaa sietämättömäksi.

177 maata on ratifioinut ilmastosopimuksen. Suuri askel on otettu oikeaan suuntaan. Mutta onko yksittäisen ihmisen luonto ottanut suuren askeleen? Mikä on sinun ilmastosopimuksesi luonnon kanssa?

Pertti Björkroth

coach

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat